50 millió dolláros kárt okozott egy zsarolóvírus

​Még márciusban a világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalatát egy zsarolóvírus bénította meg. Mostanra kiderült, hogy egy ilyen támadás mekkora anyagi kárral jár. Bizony húzós lett a számla.
 

A norvég Nork Hydro az egyik legmeghatározóbb alumíniumipari vállalat, így kiemelt védelemben részesül. Ennek ellenére márciusban mégis bekövetkezett az, amitól az informatikusok, a biztonsági szakemberek és a felhasználók is joggal tartanak: egy zsarolóvírus került a cég informatikai rendszerébe. Ennek következtében fennakadások keletkeztek az üzleti és termelési folyamatokban egyaránt. A vizsgálatok, illetve a nyomozás rögtön megkezdődött a norvég rendőrség, illetve a NorCERT szakértőinek bevonásával.
 
Mi történt azóta?
 
A legfrissebb hírek szerint a vállalatnál sikerült helyreállítani a rendszereket, illetve a kompromittált állományokat. Méghozzá úgy, hogy nem kellett teljesíteni a zsarolók követeléseit, azaz a cég nem fizette ki a követelt váltságdíjat. Mindez azonban nem annak volt betudható, hogy a titkosított állományokat sikerült dekódolni, hanem sokkal inkább annak, hogy a vállalatnál kellő figyelmet fordítottak a biztonsági mentésekre, ami most igencsak kifizetődőnek bizonyult.
 
Annak ellenére, hogy a biztonsági mentések rendelkezésre álltak, a cégnél mégis jelentős károk keletkeztek, ami nagy részben a termelés kiesésére vezethető vissza. Az eddigi számítások szerint a pénzügyi kár 46-52 millió dollárra tehető.
 
A vállalat vezetése jelezte, hogy kibertámadások esetére is volt egy igencsak robosztus biztosításuk, így a céget ért veszteségek egy részét a biztosító fogja fedezni. Azt azonban nem közölték, hogy a biztosító hány százalékát állja a károknak.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  2. 4

    A Mozilla Firefox legújabb verziója biztonsági hibákat is javít.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1