50 millió dolláros kárt okozott egy zsarolóvírus

​Még márciusban a világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalatát egy zsarolóvírus bénította meg. Mostanra kiderült, hogy egy ilyen támadás mekkora anyagi kárral jár. Bizony húzós lett a számla.
 
hirdetés

A norvég Nork Hydro az egyik legmeghatározóbb alumíniumipari vállalat, így kiemelt védelemben részesül. Ennek ellenére márciusban mégis bekövetkezett az, amitól az informatikusok, a biztonsági szakemberek és a felhasználók is joggal tartanak: egy zsarolóvírus került a cég informatikai rendszerébe. Ennek következtében fennakadások keletkeztek az üzleti és termelési folyamatokban egyaránt. A vizsgálatok, illetve a nyomozás rögtön megkezdődött a norvég rendőrség, illetve a NorCERT szakértőinek bevonásával.
 
Mi történt azóta?
 
A legfrissebb hírek szerint a vállalatnál sikerült helyreállítani a rendszereket, illetve a kompromittált állományokat. Méghozzá úgy, hogy nem kellett teljesíteni a zsarolók követeléseit, azaz a cég nem fizette ki a követelt váltságdíjat. Mindez azonban nem annak volt betudható, hogy a titkosított állományokat sikerült dekódolni, hanem sokkal inkább annak, hogy a vállalatnál kellő figyelmet fordítottak a biztonsági mentésekre, ami most igencsak kifizetődőnek bizonyult.
 
Annak ellenére, hogy a biztonsági mentések rendelkezésre álltak, a cégnél mégis jelentős károk keletkeztek, ami nagy részben a termelés kiesésére vezethető vissza. Az eddigi számítások szerint a pénzügyi kár 46-52 millió dollárra tehető.
 
A vállalat vezetése jelezte, hogy kibertámadások esetére is volt egy igencsak robosztus biztosításuk, így a céget ért veszteségek egy részét a biztosító fogja fedezni. Azt azonban nem közölték, hogy a biztosító hány százalékát állja a károknak.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1