Zsarolóvírus okozott incidenst a Schneider Electric-nél

A ​Schneider Electric egyik részlegét zsarolóvírussal végrehajtott támadás érte. Ennek következtében adatszivárgás is történhetett.
 

A Cactus nevű zsarolóprogram 2023 tavaszán kezdett terjedni, és elsősorban vállalati felhasználókat vett célba. A kártékony program kettős zsarolást tesz lehetővé, vagyis fájlok titkosítása mellett képes adatszivárogtatást is elősegíteni. A károkozó mögött lévő kiberbanda az interneten létrehozott egy olyan weboldalt, amelyen az áldozatainak listáját és az azoktól eltulajdonított adatokat hozza nyilvánosságra, legalábbis akkor, ha a károsultak nem fizetik ki a követelt váltságdíjat. Erre a listára került fel a napokban a Schneider Electric is.
 
A vállalat megerősítette, hogy zsarolóvírus került a Fenntarthatósági (Sustainability Business) részlegének egyik rendszerébe. A cég hangsúlyozta, hogy más üzletágakat nem érintett a kibertámadás.
 
A biztonsági incidens január 17-én történt, és a vizsgálatok még jelenleg is folyamatban vannak. Az eddigi elemzések azt mutatják, hogy nem lehet kizárni, hogy az elkövetők adatokat szivárogtattak ki.
 
Az incidens során a Cactus zsarolóvírus jutott szerephez. Egyes hírek szerint a Cactus kiberbanda egyelőre annyit közölt, hogy több terabájtnyi adathoz sikerült hozzáférést szereznie, és azt nyilvánosságra fogja hozni, ha nem teljesülnek a követelései.
 
A Schneider Electric egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen típusú adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe. Ugyanakkor jelezte, hogy az érintettekkel közvetlenül veszi fel a kapcsolatot, és ad számukra tájékoztatást. (A vállalat támadással sújtott üzletágának olyan ügyfelei vannak, mint például a DHL, a DuPont, a Hilton, a Lexmark, a PepsiCo és a Walmart).
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség