Zsarolóvírus lepte el a New York-i repteret

​Az Albany nemzetközi repülőtér immár hivatalosan is elismerte, hogy karácsonykor egy zsarolóvírussal végrehajtott támadás érte. Ráadásul a zsarolók követeléseit is teljesítette.
 

Az FBI és a helyi hatóságok is nyomoznak az Albany repülőteret ért kibertámadás ügyében. Az incidens karácsonykor következett be, amikor a repülőtér üzemeltetését végző egyik szolgáltató, a Logical Net informatikai rendszerét egy zsarolóvírus fertőzte meg. Egészen pontosan egy karbantartási és felügyeleti célokat szolgáló szerverre tudott feljutni a kártékony program. Az igazi problémát azonban az okozta, hogy erről a kiszolgálóról a zsarolóprogram tovább tudott terjedni, és elérte a biztonsági mentéseket tároló szervert, amelyen titkosította a fájlokat. Ennek következtében az érintett állományokat már a mentésből sem lehetett helyreállítani.
 
A repülőtér közleménye szerint a zsarolóvírus - elsősorban a gyors közbelépésnek köszönhetően - nem okozott kárt az utasok adatait tároló adatbázisokban, és nem volt képes eljutni a légiirányításban, illetve a repülésbiztonságban érintett rendszerekig. Így az utasok a kibertámadásból semmit nem vettek észre, a légiközlekedésben nem okozott fennakadásokat az eset. Ellenben a károkozás mértékét nem lehetett lebecsülni, ugyanis sok értékes állomány vált használhatatlanná, például könyveléssel kapcsolatos fájlok is.
 
Mivel a biztonsági mentések is sérültek, ezért a repülőtér nem látott más kiutat, mint hogy kifizette a zsarolók által követelt váltságdíjat. Erről annyit árult el, hogy egy hatszámjegyű összegről volt szó (amerikai dollárban), aminek egy részét a biztosító fedezte. A váltságdíj kifizetését követően pedig az elkövetők megküldték a helyreállításhoz szükséges információkat, és a kompromittált állományok visszanyerhetővé váltak.
 
Az eddigi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a repülőtéren a Sodinokibi nevű zsarolóvírus okozott károkat.
 
Nemcsak a repülőtér járt pórul
 
Decemberben a Sodinokibi nagyon aktív volt. Ez a károkozó tehető felelőssé többek között a Travelex informatikai hálózatát ért támadásért is. A Travelex rosszabbul járt, mint a repülőtér, mert a teljes informatikai rendszerét le kellett állítani a kártékony program miatt. Az eddigi információk szerint a cég nem fizette ki a követelt váltságdíjat, ami ez esetben 3 millió dollár volt.
 
A Sodinikibi decemberben a CyrusOne szolgáltatót is célkeresztbe állította, aminek következtében az USA-ban több száz fogorvosi rendelő adata veszett el.
 
Ne fizessünk!
 
Az Albany repülőtéren történtek ellenére a biztonsági cégek egyöntetűen azt javasolják, hogy senki ne fizesse ki a zsaroló programok által követelt váltságdíjat. Semmi garancia nincs rá, hogy valóban megérkeznek a helyreállításhoz szükséges információk, és csak bátorítást kapnak a csalók.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

  2. 4

    A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1