Zsarolóvírus kényszerített térdre egy egész várost

Tulsa vezetése hivatalosan is megerősítette, hogy az elmúlt napokban egy kibertámadás következtében bénult meg a város számos informatikai rendszere és szolgáltatása.
 

Tegnap számoltunk be a Biztonságportálon arról, hogy az Egyesült Államok egyik legjelentősebb üzemanyagvezetékének működését biztosító rendszert kibertámadás érte. Ennek során egy zsarolóvírus került be az informatikai hálózatba, ami miatt átmenetileg le kellett állítani az üzemanyagszállítást a Colonial Pipeline-nál. Ezzel azonban sajnos nem értek véget a jelentős kibertámadások, hiszen immár biztosra vehető, hogy a Tulsa városában történt fennakadások is egy zsarolóvírus ténykedésének voltak betudhatók.
 
A 400 ezer lakosú, oklahomai város polgármestere megerősítette, hogy a város számos rendszere és hálózata ellen egy kibertámadás következett be. Az incidens során a városi hálózatba egy zsarolóvírus került be, amelynek detektálását követően az érintett rendszereket azonnal leállították annak érdekében, hogy a további fertőzéseket és károkat sikerüljön megelőzni. Ezzel azonban megbénultak a város online szolgáltatásai, a városi elektronikus levelezőrendszer és a település weboldala is. Az emberek nem tudtak leveleket írni a hivataloknak, nem tudtak online fizetni és egyéb webes szolgáltatásokat igénybe venni. Emellett megbénult a városi bírság és a helyi rendőrség hálózata is. A telefonos szolgáltatások, valamint a 911-es segélyhívó azonban életképes maradt.
 
Az egyelőre nem derült ki, hogy a város informatikai rendszerébe mely zsarolóvírus jutott be. A Colonial Pipeline-nál feltételezhetően a DarkSide nevű kártevő okozott pusztítást, és valószínűsíthető, hogy Tulsa esetében is egy hasonló képességekkel rendelkező, célzott támadásokra alkalmas szerzemény jutott szerephez. Annál is inkább, mivel a város vezetése azt is közölte, hogy a fertőzést okozó zsarolóvírus is alkalmas volt dokumentumok kiszivárogtatására. Ugyanakkor a polgármester hangsúlyozta, hogy a város polgárainak személyes adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe.
 
A Colonial Pipeline és a Tulsa biztonsági incidense is azt mutatja, hogy továbbra is komoly fenyegetést jelentenek a zsarolóprogramok, amelyek mind több célzott akcióban vesznek részt. Az is megfigyelhető, hogy a fájltitkosítás mellett az esetek többségében már adatszivárgás is történik, ezért a biztonsági mentések már korántsem mindig elegendőek a helyreállításhoz. Ennél jóval komplexebb, több rétegű védelem kialakítására van szükség ahhoz, hogy az ilyen jellegű támadások kockázatát a lehető legjobban csökkenteni lehessen.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség