Zsarolókkal küzd Texas

​Az internetes zsarolók ismét texasi intézményeket állítottak célkeresztbe. Néhány napon belül két jelentős támadás is történt az államban.
 

A múlt héten zsarolóvírusra épített támadás indult Texas egyes bírósági rendszerei ellen. Emiatt az informatikai rendszerek üzemeltetőinek gyors és drasztikus intézkedéseket kellett hozniuk. Például kritikus fontosságú szervereket kellett leállítaniuk annak érdekében, hogy a kártékony program terjedését meg tudják fékezni. A hírek szerint a zsarolóvírus ezúttal is fájlokat igyekezett titkosítani, hogy aztán a dekódoláshoz szükséges kulcsokért cserébe váltságdíjat követeljen. 

A bírósági rendszer támadását követően egy újabb incidens borzolta a kedélyeket. A texasi közlekedési minisztérium ugyanis jelezte, hogy egy kibertámadás következtében egyes rendszereit, szolgáltatásait nem lehet elérni. Az eddigi vizsgálatok szerint a minisztérium rendszerébe is zsarolóvírus jutott be. Az üzemeltetők ezúttal is izolálták az érintett rendszereket és hálózatokat, illetve leállították a célkeresztbe állított kiszolgálókat, számítógépeket. Eközben jelezték, hogy a kritikus rendszerek rendelkezésre állását igyekeznek biztosítani. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a vírus hány számítógépet fertőzött meg, és mekkora pusztítást végzet a hálózatban.

Mind az érintett bíróságok, mind a minisztérium az FBI bevonásával folytatja a vizsgálatokat és a történtek pontos felderítését. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a két biztonsági incidens között akár az elkövetők, akár az alkalmazott zsarolóvírusok tekintetében vannak-e összefüggések.

Texasban tavaly augusztusban volt egy jelentős támadáshullám, amelynek során több mint húsz kormányzati rendszert fertőztek meg zsarolóvírusok. Akkor összességében 2,5 millió dollárt követeltek a zsarolók.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google kiadta a májusi biztonsági frissítéseket az Android operációs rendszerhez.

  2. 4

    A Mozilla a Firefox webböngésző 77-es verziójának kiadásával biztonsági réseket is foltozott.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Három éves minden idők legdurvább zsarolóvírusa

Három éve jelent meg a WannaCry (WannaCryptor) nevű ransomware, amely világszerte óriási pusztítást vitt véghez.

Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

hirdetés
Közösség
1