WordPress: egyre nehezebb fenntartani a biztonságot

​Egyre komolyabb biztonsági aggályok merülnek fel a WordPress kapcsán. Az látszik, hogy valamit tenni kell, hiszen sok millió weboldal biztonságáról van szó.
 

A WordPress biztonságával foglalkozó Patchstack egy érdekes felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt évben miként változott a népszerű, széles körben használt, nyílt forráskódú tartalomkezelő védelmi szintje. A kutatók sajnos rossz hírekkel szolgáltak, ugyanis kiderült, hogy 2021-ben 150 százalékkal több olyan sérülékenység került napvilágra, amelyek érintették WordPress-t.
 
Fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem a WordPress "motorjával" van probléma, hanem sokkal inkább az ahhoz kapcsolódó egyéb összetevőkkel. A feltárt sebezhetőségeknek ugyanis mindössze a 0,58 százaléka érintette a WordPress Core-t. A többi biztonsági rés különféle sablonokban és bővítményekben volt kimutatható.
 
A biztonsági kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a bővítményeket sújtó hibák 91 százaléka ingyenes kiegészítőkkel volt kapcsolatba hozható. A fizetős plugin-ek esetében jóval kevesebb sebezhetőségről hullt le a lepel. Ugyanakkor összességében az is megállapíthatóvá vált, hogy a bővítmények sebezhetőségeinek 29 százalékára nem érkezett hibajavítás. Ez pedig igencsak aggasztó a kockázatok csökkentése szempontjából.
 
Az elmúlt évben a leggyakrabban támadott bővítmények a következők voltak:
 • OptinMonster
 • PublishPress Capabilities
 • Booster for WooCommerce
 • Image Hover Effects Ultimate
 
A WordPress és a hozzá kapcsolódó egyéb összetevők kapcsán felfedezett sérülékenységek 3 százaléka kapott kritikus veszélyességi besorolást. A 18 százalékuk magas, míg a több közepes vagy alacsony veszélyességi kategóriába került. A biztonsági rések által felvetett kockázatok toplistája a következőképpen alakult:
 • Cross-Site Scriptig (XSS)
 • Cross-Site Request Forgery (CSRF)
 • SQL injection
 • Jogosulatlan fájlfeltöltések
 • Hitelesítési hibák
 • Jogosulatlan adathozzáférés
 
A Patchstack a kutatási eredményei kapcsán kiemelte a WordPress, valamint a sablonok és bővítmények rendszeres frissítésének fontosságát. Emellett a szakemberek megfontolandónak tartják a megbízható fejlesztőktől származó - akár fizetős - összetevők használatát a bizonytalan származású és nem megfelelően frissített komponensek telepítése helyett.
Vélemények
 
 1. 4

  Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

 2. 4

  Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség