WhatsAppos adatokat lop a GravityRAT mobilvírus

​A GravityRAT nevű kártékony program az androidos készülékekre telepített WhatsApp üzenetküldő biztonsági mentéseit is képes meglovasítani.
 

A GravityRAT trójai egy meglehetősen aggastyán kártékony programnak számít, hiszen az első változata 2015-ben jelent meg. Akkor még PC-k megfertőzésére volt alkalmas, majd 2020-ban megjelent az Android kompatibilis kiadása. Ezáltal okostelefonokról és táblagépekről történő adatszivárogtatásra is alkalmassá vált.
 
Az évek során megjelenő újabb és újabb variánsai jelezték, hogy a készítői igencsak kitartóak, és eszük ágában sincs felhagyni a tevékenységükkel, sőt a szerzeményüket rendszeresen új képességekkel ruházzák fel. A legújabb kiadás pedig már a WhatsApp felhasználók adataira is veszélyt jelent.
 
A MalwareHunterTeam és az ESET biztonsági kutatói által is vizsgált GravityRAT variáns jelenleg a BingeChat nevű alkalmazás révén terjed, ami természetesen nem jelenti azt, hogy egyéb szoftverekben nem ütheti fel a fejét. Amikor a felhasználó a készülékére letölti a BingeChatet, akkor a GravityRAT különféle engedélyeket kér, majd a háttérben nekilát a feladatának. Ennek során kigyűjti a híváslistát, a telefonkönyvi bejegyzéseket, az SMS-üzeneteket, valamint lekérdezi a fertőzött mobil földrajzi koordinátáit. Az összegyűjtött adatokat feltölti egy távoli vezérlőszerverre, majd fájlokat kezd el kiszivárogtatni. Egyebek mellett multimédiás állományokat, dokumentumokat, Excel és PowerPoint állományokat, valamint különféle crypt[...] kiterjesztésű fájlokat is. Ez utóbbiak a WhatsApp Messenger mentését tartalmazzák. Mindezek mellett a GravityRAT képes a telefonkönyv, a híváslista és különböző fájlok törlésére is, ha erre távolról utasítást kap.
 
A biztonsági kutatók a GravityRAT kapcsán is arra hívták fel a figyelmet, hogy alkalmazástelepítés során érdemes a Google Playt előnyben részesíteni, mert így - ha nem is nulla - de kisebb a kockázata annak, hogy ártalmas programot juttatunk fel a mobil készülékeinkre.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség