WhatsAppos adatokat lop a GravityRAT mobilvírus

​A GravityRAT nevű kártékony program az androidos készülékekre telepített WhatsApp üzenetküldő biztonsági mentéseit is képes meglovasítani.
 

A GravityRAT trójai egy meglehetősen aggastyán kártékony programnak számít, hiszen az első változata 2015-ben jelent meg. Akkor még PC-k megfertőzésére volt alkalmas, majd 2020-ban megjelent az Android kompatibilis kiadása. Ezáltal okostelefonokról és táblagépekről történő adatszivárogtatásra is alkalmassá vált.
 
Az évek során megjelenő újabb és újabb variánsai jelezték, hogy a készítői igencsak kitartóak, és eszük ágában sincs felhagyni a tevékenységükkel, sőt a szerzeményüket rendszeresen új képességekkel ruházzák fel. A legújabb kiadás pedig már a WhatsApp felhasználók adataira is veszélyt jelent.
 
A MalwareHunterTeam és az ESET biztonsági kutatói által is vizsgált GravityRAT variáns jelenleg a BingeChat nevű alkalmazás révén terjed, ami természetesen nem jelenti azt, hogy egyéb szoftverekben nem ütheti fel a fejét. Amikor a felhasználó a készülékére letölti a BingeChatet, akkor a GravityRAT különféle engedélyeket kér, majd a háttérben nekilát a feladatának. Ennek során kigyűjti a híváslistát, a telefonkönyvi bejegyzéseket, az SMS-üzeneteket, valamint lekérdezi a fertőzött mobil földrajzi koordinátáit. Az összegyűjtött adatokat feltölti egy távoli vezérlőszerverre, majd fájlokat kezd el kiszivárogtatni. Egyebek mellett multimédiás állományokat, dokumentumokat, Excel és PowerPoint állományokat, valamint különféle crypt[...] kiterjesztésű fájlokat is. Ez utóbbiak a WhatsApp Messenger mentését tartalmazzák. Mindezek mellett a GravityRAT képes a telefonkönyv, a híváslista és különböző fájlok törlésére is, ha erre távolról utasítást kap.
 
A biztonsági kutatók a GravityRAT kapcsán is arra hívták fel a figyelmet, hogy alkalmazástelepítés során érdemes a Google Playt előnyben részesíteni, mert így - ha nem is nulla - de kisebb a kockázata annak, hogy ártalmas programot juttatunk fel a mobil készülékeinkre.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség