Visszaszorulóban vannak a zsarolásos DoS-támadások

​Jó hírekkel szolgált a Cloudflare, hiszen közölte, hogy idén a zsarolással egybekötött szolgáltatásmegtagadási támadások száma drasztikusan visszaesett.
 

A kiberbűnözők körében a zsarolás igen elterjedt formája a károkozásoknak. Többféle módszert is alkalmaznak a váltságdíjak követeléséhez. Leggyakrabban még mindig fájlok titkosításával igyekeznek sarokba szorítani a felhasználókat, amit sok esetben már adatlopással is kiegészítenek. Mindezek mellett olyan technikákat is kidolgoztak már, amelyek révén összekötötték a szolgáltatásmegtagadási támadásokat némi zsarolással.
 
Az úgynevezett RDDoS (ransom distributed denial-of-service) támadások az áldozatok kiválasztásával veszik kezdetüket, majd jól célzott formában következnek be. Ilyenkor a célkeresztbe állított cég, intézmény rendszerei, szolgáltatásai megbénulnak, és komoly problémák merülnek fel az üzletmentefolytonosság szempontjából. Amikor mindez bekövetkezik, akkor a kiberbűnözők előállnak a követeléseikkel, és különböző nagyságú összeget próbálnak kicsalni a pórul járt szervezetektől.
 
A Cloudflare szerint az RDDoS típusú károkozások száma idén jelentősen csökkent. Míg ugyanezen a területen tavaly jelentős emelkedés volt tapasztalható, addig az elmúlt hónapokban valamilyen oknál fogva a kiberbűnözők elfordultak ettől a támadási módszertől. Tavaly év végén a vállalat ügyfeleinek 28 százaléka számolt be RDDoS támadásról. Idén januárban ez 17 százalékra, februárban 6 százalékra, míg márciusban 3 százalékra csökkent. A biztonsági szakértők egyelőre nem tudják, hogy miért szorult ilyen hirtelen háttérbe az RDDoS.
 
A Cloudflare ugyanakkor azt is jelezte, hogy más téren azért nem ennyire kedvezőek a kilátások. Különösen nem az alkalmazásszintű DDoS tekintetében, amely továbbra is egyre több áldozatot szed. Az első negyedévben különösen sok DDoS-incidens történt elektronikai termékek gyártásával foglalkozó vállalatoknál, valamint az online médiát lefedő szektorban.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség