Visszafogottra sikerült a májusi hibajavító kedd

Viszonylag lazára sikerült a Microsoft és az Adobe májusi biztonsági frissítése, de ettől még nem célszerű elodázni a javítások telepítését.
 

A Microsoft és az Adobe is kiadta a májusi biztonsági hibajavításait. Az előbbi összesen 34, míg az utóbbi 14 biztonsági rést foltozott be. A korábbi hónapokhoz képest ez nem nagy szám, de azért így is akad bőven teendő mind az egyéni, mind a vállalati, intézményi felhasználók körében. 

A Microsoft által megszüntetett sérülékenységek közül hat kapott kritikus besorolást. Ezek a hibák teljes mértékben kiszolgáltatottá tehetik az érintett rendszereket, és a Windows mellett a SharePoint Servert is sújtják. A sérülékenységek összessített kockázati listáján megtaláljuk a jogosulatlan kódfuttatás, az adatszivárogtatás, az adatmanipuláció és a szolgáltatásmegtagadás lehetőségét is. Egyes hibák pedig védelmi mechanizmusok megkerülését segíthetik elő. 

A Windows esetében három biztonsági rés nulladik napi sebezhetőségnek minősült:
 • CVE-2023-29336 - Win32k
 • CVE-2023-24932 - Secure Boot
 • CVE-2023-29325 - Windows OLE

A Microsoft operációs rendszere mellett fontos frissítéseket kapott a SharePoint Server, az Office szoftvercsomag (Access, Excel és a Word), valamint a Teams, a távoli asztali kapcsolatokat lehetővé tevő RDP-kliens, a SysInternals, illetve a Visual Studio Code is. 

Adobe frissítések

Az Adobe is meglehetősen visszafogott javítással készült a májusi hibajavító keddre. Egyedül a Substance 3D Painter alkalmazásához adott ki frissítéseket. Ezek révén összesen 14 sérülékenységet orvosolt. A sebezhetőségek kockázatai között megtalálható a tetszőleges kódokkal történő visszaélések, valamint az adatszivárgások lehetősége is. A biztonsági hibák speciálisan összeállított, multimédiás állományokkal válhatnak kihasználhatóvá. 

Arra egyelőre nem utal semmi, hogy a szóban forgó biztonsági rések korábbi támadásokban már szerephez jutottak volna, de ettől függetlenül nem célszerű halogatni a frissítést. A szoftver 8.3.1-es verziója már nem tartalmazza a feltárt sérülékenységeket. 

A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 4

  A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

 2. 3

  Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség