Vírusterjesztés Skype-pal

​A DarkGate kártékony program feltört Skype fiókokon keresztül is képes ostromolni a számítógépeket.
 

A Trend Micro biztonsági kutatói arról számoltak be, hogy az elmúlt hónapokban egyre csak fokozódott azon kibertámadások száma, amelyek kompromittált Skype fiókokon keresztül következtek be. A csalók - vélhetőleg netes feketepiacról beszerzett Skype-os hitelesítő adatok birtokában - a feltört fiókokon keresztül olyan üzeneteket terjesztettek, amelyek egy VBA-scriptet tartalmaztak mellékletként. Amennyiben ezt a megtévesztett felhasználó megnyitotta, akkor a támadás második lépéseként egy AutoIT script révén letöltődött a rendszerre a DarkGate kódja. Ettől kezdve pedig az adott rendszer kiszolgáltatottá vált az adatlopással és az egyéb kártékony tevékenységekkel szemben.
 
Természetesen ez esetben is elmondható, hogy a csalók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az üzeneteik ne keltsenek feltűnést. Ehhez komoly segítséget ad az a tény, hogy a megtévesztett felhasználók a feltört fiókok miatt látszólag valamely ismerősüktől kapják a kártékony üzenetet, illetve fájlt. Ráadásul a fájl nevét az elkövetők hozzáigazítják a chatelés kontextusához.
 
A DarkGate alapvetően egy nagyon kifinomult kártékony program, amelyet korábban már szolgáltatásként is áruba bocsátottak a készítői 100 ezer dollár évenkénti előfizetési díjért cserébe. A kártevő egyebek mellett az alábbiakra alkalmas:
 • rejtett VNC-kapcsolatok felépítése
 • Windows Defender hatástalanítása
 • böngészési előzmények összegyűjtése
 • reverse proxy
 • fájlkezelő
 • Discord token lopás.
 
A Trend Micro arra is felhívta a figyelmet, hogy a fentiekhez hasonló támadásokat már egyes Teams fiókok esetében is tapasztalt. Elsősorban olyan Teams-es profilokat szemeltek ki a kibertámadók, amelyek esetében engedélyezett volt a szervezeten kívüli felhasználókkal történő üzenetváltás.
Vélemények
 
 1. 3

  A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

 2. 3

  Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség