Vírustámadások: elméletből gyakorlat

Most már nem csupán elméleti lehetőségként kell az UEFI-rootkitekre tekinteni. Az első éles támadások már bekövetkeztek.
 

Az ESET kutatói egy újabb kibertámadást lepleztek le, amely UEFI (Universal Extensible Firmware Interface, a BIOS utódja) rootkitet használt a számítógépekre történő beférkőzéshez.
 
Az UEFI rootkitek veszélyes eszközöknek számítanak a kiberbűnözők kezében. Kulcsként szolgálnak a számítógépekhez való hozzáféréshez, miközben nehéz felfedezni őket. Ráadásul képesek túlélni az operációs rendszer újratelepítését vagy akár a merevlemez cseréjét is. Ezért az eltávolításuk komolyabb szakértelmet igényel.
 
Az ESET által LoJax néven azonosított rootkit a hírhedt Sednit csoport egyik közép- és kelet-európai (politikai) célpontokat támadó akciójában tűnt fel. A Sednit az egyik legaktívabb APT (Advanced Persistent Threat) fenyegetésekkel operáló csoport. Legalább 2004 óta készít különféle kártékony programokat.
 
"Bár ez előtt is tudatában voltunk annak, hogy léteznek UEFI rootkitek, azonban a felfedezésünk megerősíti, hogy ezeket már egy aktív APT-csoport is használja a támadások során. Így ez már nem csak egy elméleti fikció a konferenciákon, vagy pusztán egy kísérleti kód (PoC), hanem egy valódi fenyegetés" - mondta Béres Péter, a Sicontact Kft. IT vezetője.
 
Még több ellenőrzésre van szükség
 
"Ezen események után már nem hagyható ki a firmware ellenőrzése sem a rendszeres biztonsági szkennelésből. Az UEFI által érintett támadások valóban rendkívül ritkák lesznek, és a támadásoknál szükség van a célba vett számítógéphez történő fizikai hozzáféréshez is. Azonban a veszély óriási, hiszen amint egy ilyen támadás sikerrel jár, az már a számítógép teljes és folyamatos ellenőrzéséhez vezethet" - mondta Béres Péter.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal alapú weboldalak frissítését mihamarabb célszerű elvégezni.

  2. 3

    A McAfee Data Loss Prevention egy közepes veszélyességű biztonsági hibát tartalmaz.

  3. 1

    A Betabot trójai számos kártékony tevékenységbe tud bekapcsolódni. A neve ellenére már egyáltalán nem béta verzióról van szó.

 
Partnerhírek
Amikor az ellátási lánc a gyenge pont

Október elején az egész biztonsági világ rácsodálkozott a neves Bloomberg Businessweek tényfeltáró cikkére, mely hardverszintű beépített kémkedésről szólt.

Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

hirdetés
Közösség
1