Mit tud a fizetős Google Chrome?

A Google a múlt héten jelentette be a Chrome webböngésző fizetős kiadását. Összegyűjtöttük, hogy mit is nyújt biztonság terén az újdonság.
 

A Google Chrome eddig ingyenes változatokban volt elérhető. A hagyományos, széles körben elterjedt verzió mellett létezett egy Chrome Enterprise (Core) kiadás is, amely kifejezetten vállalati felhasználók számára készült, és elsősorban a menedzselhetőség terén nyújt többet, mint az alapverzió. A jövőben is megmarad e két változat, de megérkezett hozzájuk a Chrome Enterprise Premium, amelynek használatáért a Google havi 6 dollárt kér felhasználónként.
 
Mit tud a Premium verzió?
 
Az alap vállalati és Premium kiadások közötti különbséget az alábbi összefoglaló ábra szemlélteti:


Forrás: Google
 
A fenti összevetésből látható, hogy az új, fizetős Chrome elsősorban a biztonság terén nyújt többet. A védelmi szolgáltatások kiterjednek a mélyszintű vírusvédelemre, az URL-szűrési lehetőségekre, az adatszivárgásmegelőzésre és a kontextus alapú hozzáféréskezelésre. Emellett lehetőség van a biztonsági házirendek pontosabb testre szabására, illetve a szoftver- és bővítményfrissítések központi kezelésére. Mindezek mellett RDP, SCP és SSH támogatást is kapott a fizetős böngésző.
 
A Google kiemelte, hogy a Premium böngészőbe épített védelmi lehetőségek elősegítik a Zero Trust típusú kockázatcsökkentést. A kapcsolódó biztonsági megoldások esetében pedig a mesterséges intelligencia alapú technológiák sem hiányoznak, amelyek a tartalomvizsgálatokban, a víruskeresésben, az adathalász tartalmak szűrésében és az adatszivárgás megelőzésben is szerephez jutnak.
 
A Google úgy látja, hogy a Premium kiadás jelentős mértékben hozzá tud járulni a végponti védelem kiterjesztéséhez. Már csak azért is, mert napjainkban a webböngészők a vállalatok üzleti, kommunikációs, együttműködési, adminisztrációs és authentikációs folyamataiban is kulcsszerepet töltenek be. Az új védelem pedig pontosan ezeken a pontokon képes oltalmazni a digitális értékeket.
 
Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a fizetős kiadás milyen széles körben terjed majd el a vállalatok, intézmények körében, de a Google nagy reményeket fűz hozzá az eddigi tesztelésekbe bevont ügyfeleitől kapott visszajelzések alapján.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség