Virtuális gépeket taglóz le a HelloKitty vírus

A HelloKitty zsarolóprogram egyre durvább módszerek alkalmazásával igyekszik minden korábbinál jelentősebb károkat okozni a vállalatok, intézmények számára.
 

A HelloKity zsarolóprogram 2020 novembere óta ismert a víruskutatók számára. A kártékony program azóta folyamatosan fejlődik, de szerencsére eddig nem terjedt olyan széles körben, mint más, automatizált módszerekkel terjesztett zsarolóvírusok. Ennek ellenére nagyon is számolni kell a létezésével, amit egyebek mellett a CD Projekt Red elleni akciója is alátámaszt. Az akkori károkozása során nem kizárólag rendszereket titkosított, hanem forráskódokat is lopott. Vagyis a szerzemény alkalmas többszörös zsarolások kivitelezésére.
 
Irány a Linux, majd a VMware
 
Az utóbbi időben egyes biztonsági cégek és kutatók mind többször figyelmeztettek arra, hogy a zsarolóvírusok elmozdultak a Linux irányába. Ezt pedig részben azért tették, hogy VMware ESXi alapú kiszolgálókon is károkat tudjanak előidézni. A múlt hónapban a REvil nevű zsarolóprogramról derült ki, hogy alkalmassá vált virtuális gépek tönkretételére. Most pedig már a HelloKityről is bebizonyosodott, hogy sajnos jól érzi magát a VMware alapú környezetekben.

 
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség