Virtuális gépeket taglóz le a HelloKitty vírus

A HelloKitty zsarolóprogram egyre durvább módszerek alkalmazásával igyekszik minden korábbinál jelentősebb károkat okozni a vállalatok, intézmények számára.
 

A HelloKity zsarolóprogram 2020 novembere óta ismert a víruskutatók számára. A kártékony program azóta folyamatosan fejlődik, de szerencsére eddig nem terjedt olyan széles körben, mint más, automatizált módszerekkel terjesztett zsarolóvírusok. Ennek ellenére nagyon is számolni kell a létezésével, amit egyebek mellett a CD Projekt Red elleni akciója is alátámaszt. Az akkori károkozása során nem kizárólag rendszereket titkosított, hanem forráskódokat is lopott. Vagyis a szerzemény alkalmas többszörös zsarolások kivitelezésére.
 
Irány a Linux, majd a VMware
 
Az utóbbi időben egyes biztonsági cégek és kutatók mind többször figyelmeztettek arra, hogy a zsarolóvírusok elmozdultak a Linux irányába. Ezt pedig részben azért tették, hogy VMware ESXi alapú kiszolgálókon is károkat tudjanak előidézni. A múlt hónapban a REvil nevű zsarolóprogramról derült ki, hogy alkalmassá vált virtuális gépek tönkretételére. Most pedig már a HelloKityről is bebizonyosodott, hogy sajnos jól érzi magát a VMware alapú környezetekben.

 
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség