Vigyázat! Feltámadt az Emotet trójai

​Minden jel arra utal, hogy a hírhedt Emotet trójai, valamint a mögötte lévő botnet feléledt, és néhány hónapos szünet után ismét szórja a veszélyes kéretlen leveleket.
 

A Emotet trójai az elmúlt években már bebizonyította, hogy mire képes, amikor spamelésről vagy éppen vírusterjesztésről van szó. A kártékony program viszonylag hosszú ideig volt jelen a legfertőzőbb vírusok toplistájának élmezőnyében, és nagyon intenzív spamelési tevékenységet folytatott. A fertőzött számítógépeken hátsó kaput nyitott, hozzájárult adatlopásokhoz, valamint zsarolóvírusokkal elkövetett támadásokhoz.
 
Az Emotet tavaly novemberben háttérbe szorult, és azóta nem is igazán hallatott magáról. Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy a mögötte álló kiberbanda nem hagyott fel a tevékenységével, sőt azon munkálkodott, hogy az Emotet botnetet újra szervezze, és ismét belevágjon a szélesebb körű károkozásokba.
 
Az elmúlt hetekben egyre több olyan hír látott napvilágot, hogy az Emotet ismét spamel, és olyan e-maileket terjeszt, amelyek kártékony csatolmányokat tartalmaznak. Ezeket a csalók gyakorta számláknak álcázzák. Amikor a felhasználó megnyit egy ilyen, tömörített (ZIP-formátumú) mellékletet, akkor abban egy Word dokumentum válik láthatóvá. Amint ezt kíváncsiságtól vezérelve kicsomagolja, akkor egy 500 MB méretű fájl kerül a számítógépre. Ez egy olyan Word-állomány, amely tele van kitöltő karakterekkel. Ezzel jól tömöríthető, de a kibontását követően a víruskeresők a nagyobb fájlméret miatt már nehezebben birkóznak meg az abban lévő nemkívánatos tartalmak detektálásával.

 
  a
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség