Vigyázat! Feltámadt az Emotet trójai

​Minden jel arra utal, hogy a hírhedt Emotet trójai, valamint a mögötte lévő botnet feléledt, és néhány hónapos szünet után ismét szórja a veszélyes kéretlen leveleket.
 

A Emotet trójai az elmúlt években már bebizonyította, hogy mire képes, amikor spamelésről vagy éppen vírusterjesztésről van szó. A kártékony program viszonylag hosszú ideig volt jelen a legfertőzőbb vírusok toplistájának élmezőnyében, és nagyon intenzív spamelési tevékenységet folytatott. A fertőzött számítógépeken hátsó kaput nyitott, hozzájárult adatlopásokhoz, valamint zsarolóvírusokkal elkövetett támadásokhoz.
 
Az Emotet tavaly novemberben háttérbe szorult, és azóta nem is igazán hallatott magáról. Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy a mögötte álló kiberbanda nem hagyott fel a tevékenységével, sőt azon munkálkodott, hogy az Emotet botnetet újra szervezze, és ismét belevágjon a szélesebb körű károkozásokba.
 
Az elmúlt hetekben egyre több olyan hír látott napvilágot, hogy az Emotet ismét spamel, és olyan e-maileket terjeszt, amelyek kártékony csatolmányokat tartalmaznak. Ezeket a csalók gyakorta számláknak álcázzák. Amikor a felhasználó megnyit egy ilyen, tömörített (ZIP-formátumú) mellékletet, akkor abban egy Word dokumentum válik láthatóvá. Amint ezt kíváncsiságtól vezérelve kicsomagolja, akkor egy 500 MB méretű fájl kerül a számítógépre. Ez egy olyan Word-állomány, amely tele van kitöltő karakterekkel. Ezzel jól tömöríthető, de a kibontását követően a víruskeresők a nagyobb fájlméret miatt már nehezebben birkóznak meg az abban lévő nemkívánatos tartalmak detektálásával.

 
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség