Vigyázat! Adathalászok járnak a Facebookon

Az adathalászok egyre nagyobb lendülettel vetik bele magukat a Facebook mobilos verziójának ostromlásába. Pofonegyszerű megoldással igyekeznek megtéveszteni a felhasználókat.
 

A felhasználók adataira pályázó adathalászoktól már megszokhattuk, hogy némi kreativitásért nem kell a szomszédba menniük. A technikáik korábban elsősorban hamis weboldalakra, illetve trükkösen összeállított elektronikus levelekre terjedtek ki, de manapság már a közösségi oldalakon való jelenlétüket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Minden esetben a kulcsszavuk a megtévesztés, vagyis, hogy a felhasználók kíváncsiságát, hiszékenységét, figyelmetlenségét kihasználva tudjanak hozzáférni bejelentkezési, pénzügyi és egyéb érzékeny információkhoz.
 
Az adattolvajok már egy ideje szemezgetnek a mobil webböngészők adta lehetőségekkel is, és elsősorban a kis kijelzőméretből fakadó sajátosságokat igyekeznek kihasználni. Jelesül, hogy a mobil webböngészők nem képesek megjeleníteni a hosszabb webcímeket (URL-eket) olyan módon, hogy azok felhasználói közreműködés nélkül teljes mértékben, a maguk valójában látszódjanak. Ebből kifolyólag a mobil tulajdonosa csak a webcím első felét fogja látni, és csak kis valószínűséggel "görgeti" végig a teljes címet. Mindez pedig igencsak kapóra jöhet az adathalász (phishing) támadások során.
 
A PhishLabs arra hívta fel a figyelmet, hogy a webcímekkel történő manipulációk egyre gyakoribbak világszerte, és jól ismert szolgálatások, közösségi oldalak felhasználói ellen irányulnak. Kimondottan sok ilyen jellegű akció indul a Facebook és az iCloud ismertségének kihasználásával.


Forrás: PhishLabs
 
A fenti példán az látható, hogy a címsorban a "http://m.facebook.com-----------" cím szerepel. Azonban ez csak egy hosszabb URL látható része, ugyanis a böngésző valójában az alábbi címről elérhető weblapot tölti le:


Forrás: PhishLabs 
 
Vagyis a felhasználó ez esetben egy olyan weboldalon adhatja meg az adatait, amely kísértetiesen hasonlít a Facebook bejelentkező oldalára, de valójában semmi köze sincs ahhoz. Ha pedig az adatok megadása megtörténik, akkor azok rögtön a támadókhoz kerülnek. Ettől kezdve az adott Facebook profil kiszolgáltatottá válik.
 
A PhishLabs kutatói szerint a védekezés nem is annyira triviális, mint gondolnánk. Persze a címsor alapos átböngészésével megelőzhető lenne a baj, de ezt nem sokan teszik meg. Ráadásul sok SMS és üzenetkezelő app (amiken keresztül a problémás linkek érkezhetnek) nem is ad lehetőséget a teljes címek megjelenítésére, mielőtt azokat a böngészőbe betöltenék. Ezért fokozott óvatosságra van szükség, és a címsort alaposan szemügyre kell venni különösen, ha az sok gondolatjelet vagy egyéb ismétlődő karaktert tartalmaz.
 
Emellett arra is célszerű figyelni, hogy a fenti példánál "http"-vel kezdődik a cím, és nem a titkosított kommunikációra utaló "https"-sel, amit a Facebook is használ.
 
Amikor csak van rá mód, célszerű kétfaktoros azonosítást használni. Az egyes webes szolgáltatásokhoz, weboldalakhoz pedig különböző hitelesítő adatokat adjunk meg!
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség