Veszélyes vírussal támad egy új kiberbanda

​Egy újabb kiberbanda vetett szemet a cégek, szervezetek adataira és nem utolsó sorban pénzére.
 

Az internetes feketepiacon egy újabb zsarolóvírusokra alapozott (RaaS - Ransomware-as-a-Service) szolgáltatás jelent meg. Ennek célja - hasonlóan több más alvilági kezdeményezéshez -, hogy az informatikában kevésbé jártas bűnözők számára is lehetőséget adjon komolyabb károkozásokra.
 
A Hunters International néven tevékenykedő új kiberbanda elsősorban azért szúrt szemet a biztonsági szakértőknek, mert egy igencsak veszélyes kártékony kódra alapozza a tevékenységét. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csoport a hírhedt Hive zsarolóvírus továbbfejlesztett változatát használja. Az új kártevő és a Hive kódja közötti hasonlóság 60 százalékos. Ebből többen azt a következtetést vonták le, hogy az FBI és egyéb nemzetközi bűnüldöző szervek által januárban komoly csapással sújtott Hive banda új néven lépett színre. Ugyanakkor ezen hírek láttán a Hunters International leszögezte, hogy egy teljesen új "kezdeményezésről" van szó az esetükben. Azt azonban nem tagadta, hogy a Hive-val van mémi kapcsolata. Mégpedig azt állította, hogy korábban megvásárolta a Hive forráskódját, amit aztán saját maga fejlesztett tovább.
 
Nyilvánvalóan a Hunters International áldozatait a fentiek nem fogják segíteni, sem vigasztalni, ezért Will Thomas biztonsági kutató alaposabban is szemügyre vette az újdonsült zsarolóvírust. Ekkor derült ki, hogy a károkozó a számítógépeken az értékes állományokat titkosítja, és a kompromittált fájlok nevét .LOCKED kiterjesztéssel egészíti ki. Emellett minden titkosítással érintett mappába bemásol egy-egy "Contact Us.txt" nevű szöveges állományt, amely az áldozat számára tartalmaz követendő utasításokat.
                                        
Thomas  szerint a Hunters International azt is kijelentette, hogy elsősorban nem olyan kódot akar az "ügyfelei" kezébe adni, amely fájltitkosításra alapoz, hanem sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít az adatlopások elősegítésére. A banda eddig egy támadásáról rántotta le a leplet az egyik zsaroló oldalán. Jelesül egy brit iskolából kaparintott meg állítólag több mint ötvenezer fájlt, amelyek tartalmaznak tanulókra és tanárokra vonatkozó személyes adatokat is.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség