Veszélyes hibát orvosolt a Booking.com

​Egy kockázatos biztonsági rést foltoztak be a Booking.com fejlesztői. A hiba a regisztrált felhasználók adatait veszélyeztette.
 

A Salt Security biztonsági csapata a Booking.com weboldalát vette alaposan szemügyre még a múlt év végén. Mindezt nem hiába tette, hiszen a vizsgálatok során egy jelentős kockázatot hordozó biztonsági hibára akadt, amelynek kihasználásával átvehetővé vált a regisztrált felhasználók fiókjai feletti irányítás.
 
A biztonsági cég december elején jelezte a felfedezését a Booking.com csapatának, és a javítás 1-2 héten belül vált elérhetővé. Vagyis a sérülékenység most már nem jelent kockázatot, de az eset néhány érdekes tanulsággal azért így is szolgál.
 
A nyilvánosságra hozott technikai részletek szerint a sebezhetőséget a Booking.com egyik authentikációs mechanizmusa rejtette, és az OAuth nem megfelelő implementálására volt visszavezethető. Az OAuth rengeteg helyen használatos egyebek mellett a Facebook vagy a Google fiókokkal történő hitelesítésekhez. Ezúttal a facebookos OAuth hitelesítési eljárásról derült ki, hogy egy nem megfelelő kivitelezés miatt felhasználói fiókok voltak kiszolgáltatottak.
 
Amennyiben egy feketekalapos hackernek sikerült volna kihasználnia a hibát, akkor a célkeresztbe állított fiókhoz teljes hozzáférést szerezhetett. Így hozzájuthatott volna a felhasználó személyes és pénzügyi adataihoz is. Emellett szállást foglalhatott vagy mondhatott volna le egyéb szolgáltatások igénylése mellett. Mindezt a kiszemelt felhasználó nevében. A biztonsági hiba a Kayak.com weboldalt is érintette, mivel az támogatja a Booking.com fiókokkal történő felhasználói hitelesítést.

 
A Salt Security beszámolója szerint a szóban forgó sérülékenység kihasználásához a támadónak azt kellett elérnie, hogy a felhasználó rákattintson egy speciálisan szerkesztett linkre, majd a Booking.com-ra történő bejelentkezéskor megkaparinthatta az OAuth hitelesítés során használt authentikációs kódot. Ezzel pedig visszaélhetett a Booking.com mobil appján keresztül.
 
Arra utaló jel egyelőre nincs, hogy a biztonsági hibát korábban kiberbűnözők kihasználták volna.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség