Veszélyes hiba sújtja az Outlookot

​Érdemes figyelmet fordítani az Office, különösen az Outlook frissítésére, mivel az egy könnyen kihasználható, veszélyes sebezhetőséget rejt.
 

A Microsoft az októberi hibajavító kedden a Windows és egyes alkalmazások mellett az irodai szoftvercsomagját is frissítette. Több mint egy tucat hibajavítás jelent meg az Office-hoz, amivel a Word, az Excel, az Access és az Outlook is biztonságosabbá vált. Ez utóbbi egy különösen veszélyes sebezhetőségtől szabadítható meg a múlt heti javítások telepítésével, így a frissítést nem célszerű halogatni.
 
A Microsoft közleménye szerint a CVE-2020-16947 azonosítóval rendelkező sérülékenység alapvetően egy memóriakezelési rendellenességre vezethető vissza, aminek komoly következményei lehetnek. A biztonsági rés kihasználásával ugyanis a támadók System vagy a rendszerbe éppen bejelentkezett felhasználó nevében tudnak műveleteket végrehajtani. Amennyiben az érintett felhasználó rendszergazdai jogosultságokkal rendelkezik, akkor akár a számítógép feletti irányítás teljes körű átvételével is számolni kell. Ezért nem meglepő, hogy a Microsoft ezt a sebezhetőséget kritikus veszélyességi besorolással látta el.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a sérülékenység olyan elektronikus levelekkel használható ki, amelyek speciálisan szerkesztett állományokat vagy azokra mutató hivatkozásokat tartalmaznak. Amennyiben a felhasználó megnyit egy ilyen ártalmas állományt, akkor a támadók számára szabaddá válik az út a károkozások előtt. Programokat telepíthetnek, adatokhoz férhetnek hozzá, adatokat manipulálhatnak vagy törölhetnek, illetve akár rendszergazdai jogokkal felruházott felhasználói fiókokat is létrehozhatnak maguknak.
 
A Microsoft szerint a hiba webes támadási módszerekkel is kihasználhatóvá válhat. A kockázatokat pedig tovább növeli, hogy a támadási vektor kiterjed az Előnézeti (betekintő) ablakra is.
 
A fenti sérülékenység méregfoga az Office frissítésével könnyedén kihúzható.
Vélemények
 
  1. 3

    A Xen egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

  2. 4

    A Joomla! fejlesztői több biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség