Vaskalapos lesz az Android 11

A Google tovább szigorítja a biztonsági és adatvédelmi megkötéseket az Android operációs rendszerének következő kiadásában.
 

Már megszokhattuk, hogy az Android minden egyes verziójának megjelenésekor újabb és újabb biztonsági fejlesztések jelennek meg. Nem lesz ez másként az Android következő, 11-es kiadásának esetében sem. Az eddig napvilágra került információk szerint egyes adatvédelmi és biztonsági beállítások tovább szigorodnak, illetve pontosabban lesznek szabályozhatók a felhasználók által.
 
A jelenleg béta verzióban elérhető Android 11 egyik érdekessége, hogy lehetőséget biztosít az alkalmazások által kért engedélyek egyszeri alkalomra történő megadására. Vagyis, ha a felhasználó elindít egy alkalmazást, és az például engedélyt kér a kamera használatához, akkor a készülék tulajdonosa dönthet úgy, hogy azt csak egyszeri használat erejéig engedélyezi, és a legközelebbi app indításkor majd újra dönt arról, hogy lehetőséget ad-e a szoftvernek a kamera elérésére. Ez az egyszeri engedélyadás a helyinformációk lekérdezésére törekvő szoftverekre is vonatkozik függetlenül attól, hogy azokat a felhasználó éppen használja, vagy a háttérben futnak. (A háttérben futó appoknak ebből a szempontból még nehezebb dolguk lesz, mivel egy plusz, erre a célra dedikált felületen kell jogosultságot kérniük a helyadatok lekérdezéséhez.)
 
A Google szerint a felhasználók készülékein átlagosan 75 különféle alkalmazás található, azonban ezeknek csak az egyharmadát használják rendszeresen és intenzíven. E statisztika apropóján az Android 11 esetében a fejlesztők kidolgoztak egy automatikus engedélyvisszavonási funkciót. Ez annyit jelent, hogy ha a felhasználó egy bizonyos ideig (néhány hónapig) nem indít el egy szoftvert, akkor attól az Android automatikusan megvonja a kritikus engedélyeket, amiket aztán újra meg kell adnia a felhasználónak, ha ismét használni akarja a programot. Erről az automatikus visszavonásról az Android mindig értesíti a felhasználót.
 
Az Android 11-ben változnak a fájlokhoz való hozzáférési lehetőségek is, aminek köszönhetően az alkalmazások szigorúbb feltételek mellett (vagy egyáltalán nem) érhetik el egymás állományait. Persze azért ezt követően is lesznek "megosztott" tárhelyek, mappák, így természetesen a MediaStore (képek, videók) hozzáférése sem lesz tiltott. Mindezek mellett azonban az egymással együttműködő alkalmazások esetében is korlátozottabbak lesznek a lehetőségek, legalábbis, ha a fejlesztők manifest deklarációval nem határozzák meg, hogy a szoftverük mely egyéb alkalmazásokkal kommunikálhat.

 
„Minden Android kiadás esetében vezettünk be adatvédelmi és biztonsági kontrollokat annak érdekében, hogy a felhasználók eldönthessék, hogy az adataikat hogyan és mikor osztják meg. Az Android 11 eddigieknél részletesebb lehetőségeket biztosít a legérzékenyebb engedélyek szabályzásához" - nyilatkozta Dave Burke, a Google alelnöke.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség