Valós idejű védelmet kap a Chrome böngésző

​A Google Chrome még ebben a hónapban megkaphatja azt a biztonsági frissítést, amivel jelentősen felgyorsul a kártékony weboldalak és tartalmak szűrése.
 

A Google 2005-ben mutatta be először a Safe Browsing technológiáját azzal a céllal, hogy annak segítségével növelje az adathalászat elleni védelmet. A megoldás hamar igazolta, hogy érdemes erőforrásokat áldozni a további fejlesztésére, így az az évek során rendszeresen bővült újabb képességekkel. Például alkalmassá vált kártékony programokat terjesztő weboldalak detektálására, illetve az ártalmas és nemkívánatos letöltések és bővítmények felismerésére. A legújabb, úgynevezett Enhanced Protection üzemmódjának használatával pedig már a mesterséges intelligencia is bevonhatóvá válik a letöltött állományok mélyebb szintű elemzésébe.
 
Érkezik az újabb fejlesztés
 
A Safe Browsing alapfunkciói egy olyan helyi feketelistára támaszkodnak, amely nemkívánatos URL-eket (webcímeket) tartalmaz. Ez a címlista a háttérben 30-60 percenként frissül a Chrome böngésző által. A Google azonban úgy látja, hogy mindez nem elégséges, mivel a kártékony weboldalak sokszor csak 10-20 percig elérhetők. A gyors csereberének az az oka, hogy az elkövetők így tudják még nagyobb kihívás elé állítani a feketelistákra épülő védelmeket.
 
Annak érdekében, hogy a Safe Browsing lépést tudjon tartani a roppant gyorsan és dinamikusan változó kártékony tartalmakkal, a Google még tavaly úgy határozott, hogy valós idejű védelmet fejleszt ki. Ezek a fejlesztések jól haladnak, és várhatóan még ebben a hónapban mindenki számára elérhetővé válnak mind az asztali, mind az androidos Chrome böngésző esetében.
 
A Google elárulta, hogy jelenleg napi 10 milliárd URL-t ellenőriz a Safe Browsing, és napi szinten átlagosan hárommillió riasztást generál világszerte. Az új technológia alkalmazásával a becslések szerint akár 25 százalékkal több adathalász kísérlet válhat majd blokkolhatóvá.
 
Fókuszban az adatvédelem
 
A továbbfejlesztett Safe Browsing kapcsán a Google hangsúlyozta, hogy azt olyan módon alakítja ki, hogy ne vessen fel adatvédelmi aggályokat. Ennek érdekében a Fastly Oblivious HTTP (OHTTP) technológiát veti be, amelynek segítségével IP-címektől, User Agent információktól stb. megfosztott adatokat kap a Safe Browsing felhős komponense egy proxy szerveren keresztül (részben hash-elve és titkosítva). Ilyen módon a Google állítása szerint nem fordulhat elő az, hogy a Safe Browsingon keresztül kimutathatóvá váljon, hogy ki-milyen weboldalakat tekintett meg.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség