Útmutató az álhírek világához

​Kutatások szerint a hazugság gyorsabban terjed az igazságnál, és a valótlanságokra sokkal több reakció érkezik a közösségi médiában.
 

Az MIT 2018-ban publikált kutatása a Twitteren megosztott híreket elemezte, és arra jutott, hogy "a hazugság jelentősen messzebbre, gyorsabban, mélyebben és szélesebb körben terjed, mint az igazság". Hasonló eredmény született akkor is, amikor a botokat eltávolították, és csak a valódi emberi interakciókat vették figyelembe a kutatók.
 
A probléma hátterében a kognitív torzítások állhatnak, aminek mindannyian „áldozatai” vagyunk. Bár ez a mindennapi életünkben hasznos lehet, mert lehetővé teszi számunkra, hogy emlékezzünk a korábban megtanult folyamatokra, és felismerjük az ismerős helyzeteket, mégis hajlamossá tehet minket mentális vakfoltokra.
 
Általában olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akikkel azonos a világnézetünk, és ez a tendencia a közösségi médiában még hangsúlyosabb: egy szűrt valósággal találkozunk, amelyet olyan algoritmusok építenek fel, amik megerősítenek bennünket bármilyen elképzeléseink is vannak.
 
Trollok és botok mutatják az utat?
 

„'A Ne etesd a trollokat!' a legfontosabb tanács, amit be kell tartani, amikor online találkozunk velük. Ha nem így teszünk, akkor csak olajat dobunk a tűzre, és pontosan azt adjuk nekik, amire vágynak - figyelmet. Az érvek süket fülekre találnak, hiszen a trollok nem akarnak vitatkozni, csak dühöt és szorongást akarnak kiváltani"

- mondta Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője.
 
Hogyan kezeli mindezt a közösségi média?
 
A The New Yorker 2019-ben azt írta, hogy az elmúlt évtizedben a Facebook elutasította azt a nézetet, hogy a közösségi oldal lenne a felelős a tartalom szűréséért. Ehelyett a platformot egy üres térként kezelte, ahol az emberek megoszthatják az információkat. Azóta az álhírek nemcsak választási eredményeket befolyásoltak, hanem a való életben is kárt okoztak az embereknek.
 
A félrevezető tartalmakkal kapcsolatos hozzáállásuk miatt éles bírálatokat kapott a Twitter, a Telegram és a YouTube is. Egyes kormányok nagyobb felelősséget követelnek, sőt, azt fontolgatják, hogy szabályozást vezetnek be ezekre a szolgáltatásokra a tiltott tartalmak vagy a hamis, szélsőséges eszmék terjesztése miatt.
 
Mit lehet tenni?
 

"Gondolkodjunk reálisan: a címsorok sokszor túlzóak, torzítottak, hogy minél többen kattintsanak rá. Több párhuzamos és hiteles forrásból tájékozódjunk, és hasonlítsuk össze az információkat azzal, amit magunk, családtagjaink, barátaink közvetlenül tapasztaltunk. Ellenőrizzük a cikk megjelenési dátumát és külön a képeket is egy inverz képkeresővel, hogy láthassuk, az adott híren kívül hol, mikor és mire használták fel azokat"

- javasolta a szakértő.
 
Az ESET szakemberei pedig úgy vélik, hogy nekünk is van szerepünk abban, hogy különbséget lehessen tenni a valódi és a hamis információk között: egy háborúban ez az egyéni szerep még nagyobb jelentőséget kap, de békeidőben is érdemes fenntartásokkal kezelni, amit tényként állítanak egyesek.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

  2. 4

    Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség