Újjászületett egy hírhedt számítógépes vírus

​A ZLoader trójai ismét gyorsan terjed, és halássza össze a banki szolgáltatások eléréséhez szükséges felhasználóneveket, jelszavakat.
 

A ZLoader nevű banki trójai program korántsem egy ismeretlen szerzemény. Már 2016-2018. között is jelentős károkot okozott világszerte. Aztán 2018-ban egyszer csak eltűnt a színről. Sajnos most már tudjuk, hogy ez csak egy átmeneti szünet volt, ugyanis vagy az eredeti terjesztői vagy más kibercsoportok ismét lehetőséget kezdtek látni benne, és tavaly év végén újra fertőzni kezdett. A Proofpoint és az IBM X-Force biztonsági szakértői is arról adtak hírt, hogy az utóbbi hetekben tovább gyorsult a kártevő térhódítása.
 
Az év eleje óta több mint 100 olyan spamkampányt lehetett detektálni, amelyek szerepet játszottak a ZLoader újjászületésében. A problémákat tetézi, hogy a megújult szerzeménynek legalább 25 különféle variánsa jelent meg az elmúlt hónapokban, vagyis minden jel arra utal, hogy megint gőzerővel folyik a fejlesztése.
 
A vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a ZLoader készítőinek figyelmét sem kerülte el a koronavírus, hiszen a legutóbbi alvilági kampányaikban a COVID-19 téma is megjelenik. Gyakorta olyan küldeményeket állítanak össze, amelyek éppen arra hívják fel a címzett figyelmét, hogy a világjárvánnyal összefüggésben óvatosnak kell lenni a csalásokkal. A levelekben azonban vagy egy PDF-dokumentumot vagy egy PDF-fájlra mutató hivatkozást is elhelyeznek. Amennyiben egy ilyen állományt megnyit a felhasználó, akkor egy Word dokumentum kerül elő, amely makrók futtatására kéri a címzettet. Ha a jóváhagyás megtörténik, akkor a ZLoader azonnal felkerül a számítógépre.


Forrás: Proofpoint
 
A többlépcsős fertőzést követően a ZLoader elkezdi összegyűjteni a PC-n lévő bizalmas adatokat, köztük a webböngészőkbe elmentett felhasználóneveket és jelszavakat is. Emellett egyes pénzintézeti weboldalak esetén képes webes tartalmak befecskendezésére. Az igazi trükkje viszont nem más, mint hogy egy távoli vezérlésre alkalmas, VNC-alapú összetevőt is telepít, amelynek révén a támadók - meglehetősen pofátlan módon - a fertőzött számítógépről lépnek be a felhasználó banki fiókjába. Ezáltal a banki rendszer sem fog észlelni semmiféle gyanús körülményt, így például azt sem, hogy valaki (jelesül a támadó) egy messzi országból jelentkezett be.
 
A ZLoader jelenleg az Egyesült Államokban, Németországban, Lengyelországban és Ausztráliában terjed a legnagyobb számban, de nincs technikai akadálya annak, hogy akár a közeljövőben máshol is felüsse a fejét. Ezért célszerű figyelmet fordítani a naprakész vírusvédelemre, és ahol csak lehet, alkalmazni kell a kétfaktoros hitelesítési lehetőségeket. Emellett az elektronikus levelek biztonságtudatos kezelése is nélkülözhetetlen a kockázatok csökkentéséhez.
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség