Újabb technika védelmezi a Samsung okostelefonjait

​A Samsung egy új védelmi megoldást mutatott be az okostelefonjaihoz.
 

Az úgynevezett zero-click, azaz a kattintás nélkül végrehajtott támadások a mobil eszközök esetében sem számítanak ismeretlen jelenségnek. Ezek lényege, hogy a különféle sebezhetőségek kihasználása olyan módon történik meg, hogy nincs szükség felhasználói interakcióra, vagyis jól automatizálható károkozásokról van szó. A veszélyeket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyebek mellett ilyen technikát használt a hírhedt Pegasus kémprogram is. Erre válaszul az Apple kifejlesztette a mobil készülékeihez a "Lockdown Mode" nevű üzemmódot, amely ugyan korlátozza az eszközök funkcionalitását, cserébe viszont nagyfokú védelmet biztosít a kémkedések ellen.
 
A Samsung is pontosan tisztában volt azzal, hogy nem kizárólag az Apple operációs rendszerét érintik az említett kockázatok, hanem azok Android alatt is veszélyt jelentenek. Ezért kidolgozta a legújabb védelmi megoldását, amelyet Message Guard névvel illetett.
 
A Message Guard célja, hogy a zero-click típusú támadásoknak elejét vegye. Olyan károkozásokat képes megakadályozni, amelyek speciálisan szerkesztett képekkel vagy képeket tartalmazó üzenetekkel válhatnak kihasználhatóvá. A működési elve, hogy egy virtualizált környezetet hoz létre, amelybe a készülékre érkező PNG, JPG/JPEG, GIF, ICO, WEBP, BMP, illetve WBMP formátumú állományok automatikusan bekerülnek. Ott egy vizsgálat veszi kezdetét, és ha felmerül a gyanú, hogy egy kép támadási célokat szolgál, akkor az még azelőtt karanténba kerül, hogy károkozásokhoz tudna hozzájárulni.
 
A Message Guard a háttérben automatikusan, észrevétlenül teszi a dolgát, felhasználói oldalon semmiféle beállításra, aktiválásra nincs szükség a használatához. Első körben a Samsung legújabb, Galaxy S23-as sorozatú készülékeire kerül fel (már a napokban), de az év során további (legalább One UI 5.1-et futtató) mobilok is megkapják ezt a fajta védelmet.
Vélemények
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség