Újabb kártékony appok hódítottak a Playen

Biztonsági kutatók olyan kártékony alkalmazásokra akadtak a Google Playen, amelyek összességében több mint kétmillió készülékre kerültek fel.
 

Továbbra is rendszeresen jelennek meg olyan hírek, amelyek a Google Play áruházban lefülelt, ártalmas, nemkívánatos appokról szólnak. Legutóbb a Dr. Web biztonsági cég számolt be az ezzel kapcsolatos felfedezéseiről.
 
A vállalat biztonsági kutatói több alkalmazás esetében is kimutatták, hogy azok kártékony célokat szolgálnak, illetve nem éppen azt teszik, amit a leírásaikban ígérnek. A legtöbb ezek közül a felhasználókat különféle rendszeroptimalizálási lehetőségekkel hitegeti vagy egyéb hasznos funkciókat ígérnek. A valóságban azonban a háttérben egyéb nemkívánatos műveleteket is végeznek.
 
A Dr. Web külön kiemelte a TubeBox nevű appot, amelynek leírása azt állítja, hogy videók és azokkal együtt érkező reklámok megtekintéséért jutalomban részesíti a felhasználót. A biztonsági cég szerint azonban ezt a jutalmat a készülékek tulajdonosai soha nem kapják meg, ellenben az alkalmazás fejlesztői részesülnek a hirdetési bevételekből.
 
A szakemberek által problémásnak vélt további alkalmazások:
 • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) - 1.000.000 letöltés
 • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) - 100.000 letöltés
 • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) - 50.000 letöltés
 • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) - 500 letöltés
 
A fenti alkalmazások jellegzetessége, hogy Firebase Cloud Messaging szolgáltatáson keresztül képesek olyan üzeneteket fogadni, amelyek webes hivatkozásokat is tartalmaznak. Az appok ezeket a linkeket rendszeresen megnyitják, amivel reklámbevételhez juttatják a csalókat. Eközben a felhasználókat nem kis mértékben bosszantják.
 
A Dr. Web egy - szerencsére kevés letöltést számláló - Fast Cleaner & Cooling Master nevű appra is felhívta a figyelmet. Ez az alkalmazás egy proxy kiszolgálót létesít az áldozatául eső mobil eszközökön. Emiatt a csalók az adatforgalmukat a fertőzött készülékeken keresztül "terelhetik", és visszaéléseket követhetnek el.
 
A Google már elkezdte a problémás alkalmazások Play áruházból történő eltávolítását. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az alkalmazások telepítése előtt mindenki körültekintően járjon el. Érdemes alaposan szemügyre venni az alkalmazások felhasználói értékeléseit is.
Vélemények
 
 1. 3

  A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

 2. 3

  A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség