Új trükkel zsarol egy androidos készülékeket fertőző vírus

​A Microsoft biztonsági kutatói egy új módszert alkalmazó zsarolóprogramot fedeztek fel. A károkozó androidos készülékeket fertőz.
 

Az Android operációs rendszer esetében sem ismeretlenek a zsarolóprogramok. Ezek közül a legtöbb azonban nem fájlok titkosításával okoz károkat (noha ilyen példányok is akadnak), hanem sokkal inkább a készülékek zárolásával járulnak hozzá olykor nem kis bosszúsághoz. A leggyakrabban teljes képernyős üzeneteket jelenítenek meg, amelyeket nem lehet egy csapásra eltávolítani, de az is előfordulhat, hogy a károkozók a képernyőzár feloldókódját manipulálják.
 
A Microsoft kutatói ezúttal egy olyan szerzeményre lettek figyelmesek, amely szintén teljes képernyős üzenetek révén igyekszik használhatatlanná tenni a készüléket, és egyben megzsarolni a felhasználót. A MalLocker.B nevű kártékony program azonban bizonyos szempontból új útra lépett az elődjeihez képest, és olyan technikát vetett be, ami egyrészt könnyebben átcsúszhat a védelmi vonalakon, másrészt a használata miatt nehezebb kiiktatni a kártevőt.
 
A teljes képernyős üzenetekkel manipuláló, androidos károkozók többsége eddig leginkább a SYSTEM_ALERT_WINDOW lehetőséggel élt vissza. Amennyiben rendszerriasztások megjelenítésére engedélyt kaptak a (megtévesztett) felhasználótól, akkor bezárhatatlan üzenetet jelenítettek meg. Ebből egyre több probléma adódott, ezért a Google már az Android 8.0 megjelenése óta különféle lépéseket tett az ilyen jellegű visszaélések visszaszorítása érdekében. Így aztán a vírusok készítői új utat kerestek, amit a kisegítő szolgáltatások (Accessibility Services) formájában találtak meg. A Google később ezen a téren is szigorításokat vezetett be, így a macska-egér harc egy újabb fejezete zárult le. Sajnos nem sokáig, mivel az újonnan felfedezett MalLocker.B egy újabb trükköt vetett be. Ezúttal az onUserLeaveHint() függvényt hívták segítségül a vírusírók, amellyel folyamatosan "felül" tudják tartani a zsaroló üzenetüket, és korlátozni tudják a fertőzött készülékek használatát.


Forrás: Microsoft
 
A Microsoft szerint a MalLocker a zsaroló üzeneteiben több esetben a rendőrség vagy egyéb hatóságok nevével él vissza, többnyire oroszul közli a követeléseit és a teendőket. Érdekesség, hogy a vírusírók a károkozójukba egy olyan, nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia modult is elhelyeztek, amely alkalmas arra, hogy a megjelenített üzenetek és képek mérete a fertőzött készülék képernyőjének típusához igazodjon. Ez a modul jelenleg még nem aktív a kártevőben, ami egyben azt is jelenti, hogy a MalLocker jelenleg is fejlesztés alatt áll, így újabb variánsok megjelenésére kell felkészülni.
 
A MalLocker és a hasonló károkozók elleni védelem kialakítása során fontos a mobilbiztonsági szoftverek használata, a körültekintő alkalmazástelepítés, és nem utolsó sorban a biztonsági mentések rendszeres készítése. Ez utóbbi azért lényeges, mert a makacsabb zsarolóvírusok olykor csak a készülékek gyári beállításokra történő visszaállításával távolíthatók el, ami mentés hiányában adatvesztéssel jár.
Vélemények
 
  1. 4

    A Samba fejlesztői három biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 4

    A Foxit Studio Photo két tucat biztonsági hibától vált meg a legutóbbi frissítésének köszönhetően.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség