Új jövevény került fel a vírusok toplistájára

​A Check Point által összeállított, legfertőzőbb kártékony programokat tartalmazó toplistán feltűnt egy új szereplő is.
 

Az első alkalommal 2019 végén beazonosított Valak trójait a biztonsági cégek korábban kártékony szoftvereket letöltő programként osztályozták. Az elmúlt hónapokban azonban olyan új variánsai jelentek meg a károkozónak, amelyek mind az egyéni, mind a vállalati felhasználók körében terjedtek, és adatokat kezdtek kiszivárogtatni.
 
Az új variánsok egyebek mellett felhasználói adatokat és tanúsítványokat is képesek eltulajdonítani akár Exchange kiszolgálókról is. A kockázatokat tetézi, hogy a Valak terjesztésére egyre nagyobb figyelmet szentelnek a kiberbűnözők, oly annyira, hogy az új variánsaival a trójai rögtön a kilencedik helyre került a vírusok szeptemberi toplistáján.
 
"A Valakot terjesztő kampányok újabb példái annak, hogy a támadók milyen módon hozzák ki a legtöbbet a már bizonyított kártékony programokkal kapcsolatos befektetéseikből. Az augusztusban felbukkant Qbothoz hasonlóan a Valaknak is az a célja, hogy a széles körű adat- és tanúsítványlopás hajtson végre különböző szervezetektől és magánszemélyektől" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research Products igazgatója.
 
A legfertőzőbb kártékony programokat tartalmazó toplista első helyén továbbra is a Emotet trójai található, immár harmadik hónapja. Említést érdemel, hogy a toplistára augusztusban felkerült Qbot trójai tovább erősödött, és a kilencedik helyről a hatodikra ugrott fel.
 
2020 szeptemberének három legfertőzőbb mobilvírusa:
 • xHelper (Egyéb kártevők letöltésére és hirdetések megjelenítésére alkalmas.)
 • Xafekopy (A háttérben kártékony kódokat tölt le a mobil eszközökre.)
 • Hiddad. (Legfontosabb funkciója a hirdetések megjelenítése.)
Vélemények
 
 1. 4

  A VMware Tanzu megoldások több biztonsági hiba miatt szorulnak frissítésre.

 2. 3

  A PrestaShop egyik kiegészítője egy közepes veszélyességű hibát tartalmaz.

 3. 1

  A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Nem csitulnak az e-mailes támadások

A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.

Valamelyest csökkent a koronavírushoz köthető kibertámadások száma, de a Távoli Asztali Protokoll kapcsolatai továbbra is sebezhetők

A zsarolóvírusok történetében először vizsgáltak egy támadást emberölésként, miután meghalt egy megtámadott kórház betege

hirdetés
Közösség