Úgy védhetjük meg a gyerekeket, ha ismerjük a netes szokásaikat

A gyerekek internetes szokásainak, kedvenc platformjainak megismerésével elősegíthető a kicsik online biztonságának fokozása.
 

A világjárvány számos szokványos élethelyzetet megváltoztatott az egész világon, többek között az oktatás, a barátokkal és a családtagokkal való találkozás, a kikapcsolódás és a szórakozás területén. 

A Kaspersky legújabb tanulmánya szerint a gyermekek körében a következő weboldal-kategóriák bizonyultak a legnépszerűbbnek: "szoftver, audió és videó" (44,38%), internetes kommunikáció (22,08%) és számítógépes játékok (13,67%). A legnépszerűbb alkalmazások között a YouTube jelentős előnnyel vezet - ez a szolgáltatás továbbra is megőrizte helyét a legnépszerűbb videó streaming kategóriában a gyerekek körében. A második helyet a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás, a harmadikat pedig a népszerű közösségi hálózat, a TikTok foglalja el. A top 10-be négy játék is befért, nevezetesen a Brawl Stars, a Roblox, az Among US és a Minecraft.

"Az online tér lehetőséget ad a társas kapcsolatok kiépítésére és fenntartására, akár a videojátékokon, akár a közösségi felületeken keresztül. A tinédzserkor egyik fő jellemzője az identitás keresése, amelyre a digitalizáció is nagy hatással van - az influencerek követése és a digitális tartalmak fogyasztása szorosan kapcsolható a fiatal felnőttkort megelőző fejlődési folyamatokhoz"

- mondta Damsa Andrei, pszichológus.

Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója szerint a mai gyerekek úgy nőnek fel, hogy már egészen kicsi koruktól kezdve valamilyen kütyü van a kezükben, ezért sokkal gyorsabban alkalmazkodnak a digitális térhez, és sajátítják el az új technológiák használatát. Látjuk, hogyan lett a TikTok rövid idő alatt az egyik fő trendmeghatározó a gyerekek körében, és azóta is töretlen a népszerűsége. Ha megismerjük és elemezzük azt, hogy mi érdekli a gyerekeket az interneten, az segíthet nagyobb figyelmet fordítani a biztonság kérdésére. Ha a szülők tudják, hogy milyen zenét hallgat a gyermek, kik a kedvenc bloggerei, vagy milyen játékokkal játszik, akkor megerősíthetik a gyerekkel ápolt bizalmi kapcsolatot. Például készíthetnek együtt egy TikTok videót. Ezzel a szülők azt is elősegíthetik, hogy a gyerekek megvédjék magukat a potenciális online veszélyektől.

Három jó tanács a Kaspersky szakértőitől: 
 • Böngésszenek és tanuljanak a gyerekekkel együtt. Nézzék meg, hogy hol töltik a fiatalok az idejüket az online térben, és vizsgálják meg, hogyan lehet a legjobban gondoskodni a biztonságukról. 
 • Magyarázzák el, hogy érzékeny információkat csak olyanokkal szabad megosztani, akiket a való életben is ismernek.
 • Vegyék fontolóra a szülői felügyeleti alkalmazások letöltését, és beszéljék meg ezt a kérdést a gyerekekkel is. Magyarázzák el nekik, hogy miként működnek ezek az alkalmazások, és miért szükségek ahhoz, hogy biztonságban legyenek az online térben. 
Vélemények
 
 1. 3

  A NETGEAR egy közepes veszélyességű sérülékenységről számolt be.

 2. 3

  Az IBM QRadar SIEM-hez egy jelentős biztonsági frissítőcsomag vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Így kezelhetjük az árnyékinformatika biztonsági kockázatait

A táv- és hibrid munka korszakában egyre égetőbb problémává válik, ha az alkalmazottak nem engedélyezett hardvereket és szoftvereket használnak.

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

hirdetés
Közösség