Több millió bankkártya adata került tolvajok kezébe

Az amerikai Target áruházlánc elismerte, hogy több millió bank- és hitelkártyaadatot loptak el a rendszeréből.
 
hirdetés
A kereskedelmi cégek év végi forgalmának növekedése az informatikai rendszerekre is komolyabb terhet ró. A bankkártyás fizetéseket és az online vásárlásokat kiszolgáló infrastruktúráknak nemcsak a teljesítmény és a rendelkezésre állás tekintetében kell állniuk a sarat, hanem a biztonság terén is. Ilyenkor ugyanis a kiberbűnözés figyelme még inkább ráterelődik az online tranzakciókra. Ebben a „csatában” a Target idén vesztett, ugyanis egy komoly biztonsági incidens történt a vállalatnál, amely vásárlók millióit érintheti hátrányosan.

A Target elismerte, hogy egy súlyos biztonsági esemény következett be. Az eddigi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy az incidensre november 27. és december 15. között került sor, és nagymennyiségű adat kiszivárgásához vezetett. A legfrissebb hírek szerint az adatlopás következtében 40 millió bank- valamint hitelkártyához tartozó adat került illetéktelen kezekbe.


Az incidens technikai részletei még nem kerültek nyilvánosságra, ugyanis sem a cég, sem a hatóságok nem kívántak mélyrehatóbb információkat közölni a vizsgálatok lezárásáig. Sőt mostanra már az amerikai titkosszolgálat is bekapcsolódott az eset felgöngyölítésébe. A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a problémát a POS-termináloknál keresik a szakemberek, és akár 40.000 kártyaelfogadó eszköz is érintett lehet az incidensben.

"Az adatok birtokában hamis kártyák készíthetők. Ha pedig a tolvajok a PIN-kódokat is megszerezték, akkor elvileg a klón kártyákkal a jogos kártyabirtokos nevében fizethetnek, vagy az ATM-eknél vehetnek fel pénzt az áldozataik kontójára" - nyilatkozta Brian Krebs biztonsági szakértő, aki hozzátette, hogy mindez a mágnescsíkos kártyákra vonatkozik.

A legutóbbi hasonló, szintén nagy visszhangot kiváltó esetre a Global Payments kapcsán derült fény, amikor több mint 1,5 millió kártyaszámhoz fértek hozzá az adattolvajok.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel egy újabb fontos patch-et kapott.

  2. 1

    A Salgorea trójai Mac-alapú számítógépeken nyit egy hátsó kaput, és teszi kiszolgáltatottá azokat a támadásokkal szemben.

  3. 3

    A KVM sebezhetősége extra jogokhoz juttathatja a támadókat.

 
Partnerhírek
​Kiszivárgott a Windows 10 forráskódjának egy része

Kis ideig a világ azt hitte, hogy a Windows 10-es operációs rendszer 32 GB-nyi forráskódjához bárki hozzáférhetett, azonban kiderült, hogy a kormányzatokkal, partnerekkel is megosztott 1,2 GB-nyi adat került napvilágra.

Hivatalos boltból is érkezhet kártevő

A hivatalos Google Play Store-on keresztül is kerülhet vírus androidos mobileszközünkre.

hirdetés
Közösség
1