Több éve fertőzi a telefonokat a ZooPark kémprogram

​A Kaspersky Lab kutatói azonosítottak egy ZooPark nevű kémprogramot, amely több éve fertőzi az androidos készülékeket.
 

A Kaspersky Lab kutatói nemrég egy olyan kártékony kódot találtak, amely egy viszonylag egyszerű androidos alkalmazásnak tűnik. Csakhogy a szakértőket nem hagyta nyugodni a kártevő, és alaposabban is szemügyre vették azt. Ekkor derült ki, hogy a károkozó egy összetett támadássorozat részét képezi, és már a negyedik generációja terjed.
 
A ZooPark névre keresztelt kártékony program célja egyértelműen a kémkedés. A fertőzött okostelefonokról, táblagépekről címlistákat, online fiókokhoz tartozó hitelestő adatokat, fényképeket, GPS-adatokat, SMS/MMS üzeneteket szivárogtat ki. Ezek mellett érdeklődést mutat böngészési előzmények és egyéb alkalmazások (például a Telegram vagy a WhatsApp) által tárolt adatok iránt is.
 
A ZooPark a kémkedés mellett alkalmas arra, hogy SMS-eket küldözgessen a felhasználó kontójára, telefonhívásokat kezdeményezzen, és lefuttassa a terjesztői által kiadott parancsokat az áldozatául eső androidos készülékeken.
 
A biztonsági kutatók a ZooPark néhány példányát olyan hírportálokon találták meg, amelyek a Közel-Kelet egyes régióiban nagyon népszerűek. A vizsgálat azt sugallja, hogy a támadók az Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban, Libanonban és az Iránban élő felhasználókra fókuszálnak.
 
"Egyre több ember használja a mobilkészülékeket elsődleges vagy egyetlen kommunikációs eszközként. Ezt a kiberbűnözői csoportok is észrevették, akik ennek megfelelően fejlesztik fegyvertáraikat, és lesznek egyre veszélyesebbek a mobilkészülékek figyelése és támadása során" - nyilatkozta Alexey Firsh, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1