Tízezer American Express kártyaadat szivárgott ki

​Egy internetes fórumon egyik napról a másikra több mint tízezer American Express kártyabirtokos lopott adata tűnt fel.
 

A bank- és hitelkártya adatok továbbra is nagyon kapósak az internetes feketepiacon, csakúgy, mint az azokhoz kapcsolódó személyes adatok. Ezeket a kiberbűnözők vagy visszaélésekre használják fel, vagy értékesítik azokat különféle fórumokon. A legutóbbi eset érdekessége azonban az, hogy a csalók úgy hoztak nyilvánosságra több mint 10 ezer kártyaadatot, hogy azért semmit nem kértek vagy követeltek. Az esetről elsőként a Bank Security számolt be a Twitteren.
 
Az adatok elemzése után a biztonsági szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett kártyaadatok mexikói személyekhez kötődnek. A nyilvánosságra hozott táblázatban a kártyaszámok mellett nevek, címek, telefonszámok és születési dátumok is megtalálhatók. Ugyanakkor a táblázat nem tartalmaz jelszavakat, valamint nem található meg bennük az érintett kártyákhoz tartozó lejárati dátum sem. Ennek az az oka, hogy az adatszivárogtatók elsősorban marketing és spamelési céllal publikálták a birtokukban lévő adatokat.
 
Az American Express jelezte, hogy tud az adatszivárgásról, és monitorozza az eseményeket, de egyelőre ennél több konkrétumot nem árult el. Így nem lehet tudni, hogy az értékes adatok pontosan miként és honnan kerültek illetéktelen kezekbe. A vállalat hozzátette, hogy folyamatosan, kifinomult eljárásokkal figyeli a rendszerei működését, és amint csalás, visszaélés gyanúja merül fel, azonnal megteszi a szükséges megelőző intézkedéseket.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség