Tankönyvekkel is terjednek a vírusok

A tanév kezdetével érdemes egy pillantást vetni azokra az internetes fenyegetettségekre, amelyek sokszor online tankönyvek, dolgozatok formájában veszélyeztetik a számítógépeket és az azokon lévő adatokat.
 

A kiberbűnözők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kártékony kódjaikat minél szélesebb körben terjesszék. Sajnos számukra a családi számítógépek sem számítanak tabunak, amelyeket online oktatási anyagokkal, dokumentumokkal is ostromolnak. A Kaspersky legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy nem is kis intenzitással próbálnak különféle oktatási témák „felkarolásával” kárt okozni a felhasználóknak.
 
A biztonsági cég az elmúlt tanév során gyűjtött telemetriai adatait elemezte abból a szempontból, hogy mennyi és milyen jellegű támadások veszélyeztetik az oktatásban résztvevőket. Kiderült, hogy az előző tanévben csak a cég alkalmazásai 365 ezer olyan támadást blokkoltak, amelyek tankönyvek, esszék, dolgozatok letöltésére voltak visszavezethetők. 122 ezer támadás történt csak elektronikus tankönyveknek álcázott vírusok által. 30 ezer felhasználó pedig meg is nyitotta ezeket a fertőzött dokumentumokat. A legtöbb problémás oktatási és tananyag az angol nyelv, a matematika és az irodalom tárgyköréből került ki.
 
Mivel fertőzöttek a tankönyvek?
 
A Kaspersky kutatói arra is keresték a választ, hogy mely kártékony programok terjednek leggyakrabban oktatási anyagok formájában. Kiderült, hogy főként három kártevő okoz problémát. Ezek közül kettő Agent trójai, míg a harmadik a Stalk féreg.
 
Az Agent trójai programok feladata, hogy nemkívánatos szoftvereket, adott esetben vírusokat töltsenek le, és telepítsenek fel a számítógépekre. Gyakorta kerül fel ilyen módon a rendszerekre a MediaGet alkalmazás és egyéb torrent kliensek.
 
A Stalk féreg egy fokkal veszélyesebb, mivel a fertőzött számítógépekről cserélhető meghajtókon, hálózati megosztásokon és e-maileken keresztül is képes további célpontokra felkerülni. Az e-mailes módszere különösen alattomos: a fertőzött számítógépen összegyűjti az e-mail címeket, majd azokra szintén oktatási anyagok formájában elküldi a saját kódját. A címzett pedig azt hiszi, hogy az ismerőse, barátja, családtagja küldött neki például egy matek könyvet. A valóságban azonban a féreg indul el a csatolmány megnyitásakor.
 
Kockázatcsökkentés
 
A biztonsági cég mindenki számára azt javasolja, hogy használjon korszerű, naprakész vírusvédelmet, rendszeresen frissítse az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Emellett csak megbízható weboldalakról célszerű tankönyveket, oktatási anyagokat beszerezni. Ha pedig egy kéretlen levelet kapunk, vagy egy ismerőstől olyan küldeményt, amit nem tudunk mire vélni, akkor jobb gyanakodni, és megfelelő körültekintéssel kezelni az e-mailt.
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1