Tankönyvekkel is terjednek a vírusok

A tanév kezdetével érdemes egy pillantást vetni azokra az internetes fenyegetettségekre, amelyek sokszor online tankönyvek, dolgozatok formájában veszélyeztetik a számítógépeket és az azokon lévő adatokat.
 

A kiberbűnözők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kártékony kódjaikat minél szélesebb körben terjesszék. Sajnos számukra a családi számítógépek sem számítanak tabunak, amelyeket online oktatási anyagokkal, dokumentumokkal is ostromolnak. A Kaspersky legutóbbi tanulmányából kiderült, hogy nem is kis intenzitással próbálnak különféle oktatási témák „felkarolásával” kárt okozni a felhasználóknak.
 
A biztonsági cég az elmúlt tanév során gyűjtött telemetriai adatait elemezte abból a szempontból, hogy mennyi és milyen jellegű támadások veszélyeztetik az oktatásban résztvevőket. Kiderült, hogy az előző tanévben csak a cég alkalmazásai 365 ezer olyan támadást blokkoltak, amelyek tankönyvek, esszék, dolgozatok letöltésére voltak visszavezethetők. 122 ezer támadás történt csak elektronikus tankönyveknek álcázott vírusok által. 30 ezer felhasználó pedig meg is nyitotta ezeket a fertőzött dokumentumokat. A legtöbb problémás oktatási és tananyag az angol nyelv, a matematika és az irodalom tárgyköréből került ki.
 
Mivel fertőzöttek a tankönyvek?
 
A Kaspersky kutatói arra is keresték a választ, hogy mely kártékony programok terjednek leggyakrabban oktatási anyagok formájában. Kiderült, hogy főként három kártevő okoz problémát. Ezek közül kettő Agent trójai, míg a harmadik a Stalk féreg.
 
Az Agent trójai programok feladata, hogy nemkívánatos szoftvereket, adott esetben vírusokat töltsenek le, és telepítsenek fel a számítógépekre. Gyakorta kerül fel ilyen módon a rendszerekre a MediaGet alkalmazás és egyéb torrent kliensek.
 
A Stalk féreg egy fokkal veszélyesebb, mivel a fertőzött számítógépekről cserélhető meghajtókon, hálózati megosztásokon és e-maileken keresztül is képes további célpontokra felkerülni. Az e-mailes módszere különösen alattomos: a fertőzött számítógépen összegyűjti az e-mail címeket, majd azokra szintén oktatási anyagok formájában elküldi a saját kódját. A címzett pedig azt hiszi, hogy az ismerőse, barátja, családtagja küldött neki például egy matek könyvet. A valóságban azonban a féreg indul el a csatolmány megnyitásakor.
 
Kockázatcsökkentés
 
A biztonsági cég mindenki számára azt javasolja, hogy használjon korszerű, naprakész vírusvédelmet, rendszeresen frissítse az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Emellett csak megbízható weboldalakról célszerű tankönyveket, oktatási anyagokat beszerezni. Ha pedig egy kéretlen levelet kapunk, vagy egy ismerőstől olyan küldeményt, amit nem tudunk mire vélni, akkor jobb gyanakodni, és megfelelő körültekintéssel kezelni az e-mailt.
Vélemények
 
  1. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

  2. 4

    A Microsoft egy nulladik napi sérülékenységről számolt be az Internet Explorer kapcsán.

  3. 1

    A Coonrac trójai kizárólag addig van jelen egy fertőzött számítógépen, amíg arról a terjesztői számára fontos adatokat ki nem szivárogtatja.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1