Támadások kereszttüzébe kerülnek az okosodó épületek

​Az épületirányításban alkalmazott, IoT-technológiák kapcsán egyre több támadási felület és ezáltal mind több kiberkockázat merül fel.
 

Felmérések szerint az épületek digitalizálása során használt IoT-eszközök száma a jelenlegi 1,7 milliárdról 3 milliárdra emelkedhet 2025-re. Mindez nemcsak teljesen új eszközök bevezetését jelenti, hanem a korábban elszigetelten működő üzemeltetési technológiák, valamint az épületirányítási és informatikai rendszerek összekapcsolását is. Ezek a fejlesztések az ingatlanok kényelmi és hatékonysági mutatóit, valamint üzemeltetési költségeit látványosan javítják, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a technikai fejlesztésekkel egyidőben új kockázatokkal is foglalkozni kell: a kiberbiztonság kérdéskörével.
 
Tanulmányok kimutatták, hogy az IoT-eszközök 57 százaléka közepes vagy magas kockázattal járó támadásoknak van kitéve. A célpontok között pedig felbukkannak olyan kritikus létesítmények is, mint amilyenek például a kórházak vagy az adatközpontok.
 

"Az IoT megoldások és az épületek integrációja izgalmas változást indít el az egész ágazatban, de mint minden innováció, ez is új kockázatokat rejt magában. Azok számára, akik kereskedelmi épületek működésének megzavarására, ezáltal pénzügyi előnyök vagy egyéb célok elérésére törekszenek, a digitalizált épületek tökéletes célpontnak számítanak"

- mondta Annick Villeneuve, a Schneider Electric digitális vállalati megoldásokért felelős alelnöke.
 
Mára már elérhetők olyan rendszerek, melyek a biztonsági kockázatokat rendszerszinten képesek kezelni, miközben különösebben nagy plusz munkaterhelést nem jelentenek az üzemeltetők számára. Az ilyen rendszerek egyszerre felügyelik az összes használt eszközt, értékelik a kockázatokat, szigorúan szabályozott távoli hozzáférést biztosítanak, észlelik a támadásokat, valamint a gyors reagálást is lehetővé teszik.
 

"Amikor olyan technológiák védelméről van szó, mint az épületüzemeltetési rendszerek, melyek kiber- és fizikai megoldásokat egyaránt tartalmaznak, az elsődleges prioritás mindig a fizikai folyamatok működésének és biztonságának fenntartása"

- nyilatkozta Keith Carter, a Claroty Worldwide Channels and Alliances alelnöke.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség