Támadás érte az egyik cseh koronavírus-labort

​Kibertámadás érte azt a csehországi kórházat, amelyben a koronavírussal kapcsolatos laborvizsgálatokat is végzik. Eközben további koronavírusos csalásokra derült fény.
 

Az egészségügyi intézmények világszerte megfeszítetten dolgoznak azért, hogy a koronavírus terjedését meg tudják fékezni. Eközben azonban egyes kibercsoportok mindezzel mit sem törődve, gátlástalanul folytatják a tevékenységüket, és a szokásosnál is jóval kritikusabb szerepet betöltő intézményeket támadják. Az egyik áldozat Brno egyetemi kórháza lett, amelynek egy kibertámadás következtében kellett órákra leállítania az informatikai rendszerét.
 
A szóban forgó egészségügyi intézmény a koronavírus elleni védekezés egyik kiemelt központja, és egyike azon 18 intézetnek, amely Csehországban hiteles koronavírus-vizsgálatokat végezhet. A biztonsági incidensre pénteken éjjel 2 óra körül került sor. A kórház ugyan nem részletezte, hogy milyen nemkívánt esemény következett be, de az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy kártékony program jutott be az intézmény informatikai hálózatába. Erre utal az is, hogy a dolgozók csak annyi információt kaptak, hogy nem szabad bekapcsolniuk a számítógépeket. A támadás során a betegek ellátása folyamatosan zajlott, de a laborokban nem tudták rögzíteni az eredményeket, így többet kellett várniuk az érintetteknek a laboreredményekre.
 
Koronás BEC-csalások
 
Miközben egyes kiberbűnözők kórházak támadásával vannak elfoglalva, aközben az üzleti e-mailes csalások is elkezdtek elmozdulni a koronavírus irányába. Az Agari Cyber Intelligence Division (ACID) biztonsági kutatói olyan elektronikus levelekre lettek figyelmesek, amelyek különböző vállalatok nevében azt állítják, hogy a koronavírus miatt bankváltásra volt szükség, ezért máshova kell mostantól utalni a pénzeket. Ennek azonban nem szabad bedőlni, mert a csalók iránymutatásainak követésével csak az ő bankszámlájuk gyarapszik.


Forrás: ACID
 
Vírusos mobil appok
 
Tegnap beszámoltunk arról, hogy a számítógépes vírusok között feltűnt egy CoronaVirus, amely egy zsaroló programot, valamint egy kémprogramot terjeszt. Sajnos mostanra az is kiderült, hogy mobil fronton sem jobb a helyzet, mivel az androidos vírusok között megjelent egy CovidLock nevű károkozó. A DomainTools vizsgálatai szerint ez a mobilvírus a készülékek képernyőjét zárolja, és 100 dollárnak megfelelő bitcoint követel a feloldásért cserébe. Emellett képes hitelesítő adatokat kiszivárogtatni, illetve adatokat, fájlokat törölni.
 
Összességében elmondható, hogy a kiberbiztonságra is egyre jelentősebb hatást gyakorol a koronavírus, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a kiberbűnözőket - ahogy azt a fentiek is mutatják - nem érdekli, hogy mi történik az emberekkel. Ők továbbra is csak a saját pénztárcájuk megtömésével vannak elfoglalva.
 
A védekezés szempontjából különösen fontos a naprakészen tartott biztonsági szoftverek használata, és a biztonságtudatos, óvatos, körültekintő netezés, valamint e-mailezés.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1