Támadás érte az egyik cseh koronavírus-labort

​Kibertámadás érte azt a csehországi kórházat, amelyben a koronavírussal kapcsolatos laborvizsgálatokat is végzik. Eközben további koronavírusos csalásokra derült fény.
 

Az egészségügyi intézmények világszerte megfeszítetten dolgoznak azért, hogy a koronavírus terjedését meg tudják fékezni. Eközben azonban egyes kibercsoportok mindezzel mit sem törődve, gátlástalanul folytatják a tevékenységüket, és a szokásosnál is jóval kritikusabb szerepet betöltő intézményeket támadják. Az egyik áldozat Brno egyetemi kórháza lett, amelynek egy kibertámadás következtében kellett órákra leállítania az informatikai rendszerét.
 
A szóban forgó egészségügyi intézmény a koronavírus elleni védekezés egyik kiemelt központja, és egyike azon 18 intézetnek, amely Csehországban hiteles koronavírus-vizsgálatokat végezhet. A biztonsági incidensre pénteken éjjel 2 óra körül került sor. A kórház ugyan nem részletezte, hogy milyen nemkívánt esemény következett be, de az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy kártékony program jutott be az intézmény informatikai hálózatába. Erre utal az is, hogy a dolgozók csak annyi információt kaptak, hogy nem szabad bekapcsolniuk a számítógépeket. A támadás során a betegek ellátása folyamatosan zajlott, de a laborokban nem tudták rögzíteni az eredményeket, így többet kellett várniuk az érintetteknek a laboreredményekre.
 
Koronás BEC-csalások
 
Miközben egyes kiberbűnözők kórházak támadásával vannak elfoglalva, aközben az üzleti e-mailes csalások is elkezdtek elmozdulni a koronavírus irányába. Az Agari Cyber Intelligence Division (ACID) biztonsági kutatói olyan elektronikus levelekre lettek figyelmesek, amelyek különböző vállalatok nevében azt állítják, hogy a koronavírus miatt bankváltásra volt szükség, ezért máshova kell mostantól utalni a pénzeket. Ennek azonban nem szabad bedőlni, mert a csalók iránymutatásainak követésével csak az ő bankszámlájuk gyarapszik.


Forrás: ACID
 
Vírusos mobil appok
 
Tegnap beszámoltunk arról, hogy a számítógépes vírusok között feltűnt egy CoronaVirus, amely egy zsaroló programot, valamint egy kémprogramot terjeszt. Sajnos mostanra az is kiderült, hogy mobil fronton sem jobb a helyzet, mivel az androidos vírusok között megjelent egy CovidLock nevű károkozó. A DomainTools vizsgálatai szerint ez a mobilvírus a készülékek képernyőjét zárolja, és 100 dollárnak megfelelő bitcoint követel a feloldásért cserébe. Emellett képes hitelesítő adatokat kiszivárogtatni, illetve adatokat, fájlokat törölni.
 
Összességében elmondható, hogy a kiberbiztonságra is egyre jelentősebb hatást gyakorol a koronavírus, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a kiberbűnözőket - ahogy azt a fentiek is mutatják - nem érdekli, hogy mi történik az emberekkel. Ők továbbra is csak a saját pénztárcájuk megtömésével vannak elfoglalva.
 
A védekezés szempontjából különösen fontos a naprakészen tartott biztonsági szoftverek használata, és a biztonságtudatos, óvatos, körültekintő netezés, valamint e-mailezés.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség