Támadás érte a Kawasaki szervereit

​A Kawasaki Heavy Industries arról számolt be, hogy illetéktelen hozzáférés történt egyes Japánban üzemeltetett szervereihez.
 

Az elmúlt évben a japán cégek se úszták meg a biztonsági incidenseket. 2020-ban egyebek mellett az NEC és a Mitsubishi Electric is hírt adott adatszivárgással járó kibertámadásokról. Év végén pedig a 35 ezer munkavállalót foglalkoztató Kawasaki Heavy Industries jelezte, hogy egyes szervereihez jogosulatlan hozzáférés történt.
 
A biztonsági problémák felfedezését követően a vállalat külső szakértőket fogadott fel annak érdekében, hogy a támadás részleteire fény derüljön. Erre azért is szükség volt, mivel az elkövetők igen kifinomult módszereket alkalmaztak, és nagyon kevés nyomot hagytak maguk után. Oly annyira keveset, hogy az eddigi vizsgálatok még arra sem tudtak fényt deríteni, hogy pontosan milyen adatokhoz történhetett jogosulatlan hozzáférés. Noha arra egyelőre semmiféle jel nem utal, hogy személyes adatok szivárogtak volna ki, de még ezt az eshetőséget sem sikerült teljes bizonyossággal kizárni.
 
Az eset érdekessége, hogy ezúttal a vállalat egyes telephelyeiről vagy azokon keresztül történt az informatikai rendszerbe történő behatolás. Az első ilyen esetre június 11-én került sor, amikor a tájföldi irodából történt hozzáférés bizonyos japán kiszolgálókhoz. Akkor a Kawasaki leállította a teljes adatforgalmat a tájföldi telephelye között. Azonban később kiderült, hogy júniusban és júliusban további hasonló nemkívánatos események is történtek Indonéziából, az Egyesült Államokból és a Fülöp-szigetekről.
 
Az incidensek felfedezését követően a japán központban azonnal korlátozásokat vezettek be, és szigorú védelmi intézkedéseket hoztak. A vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség