Támadás a pilóták érdekvédelmi szervezete ellen

​A pilóták egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezetét egy súlyos kiberbiztonsági incidens érte. Ezúttal is egy zsarolóvírus állt a háttérben.
 

Az 1963-ban alapított APA (Allied Pilots Association) érdekvédelmi szervezetnek jelenleg körülbelül 15 ezer pilóta és legügyi alkalmazott a tagja. Így nem igazán meglepő, hogy e szervezet IT-rendszerei is felkeltették egyes kiberbűnözők figyelmét, akik október 30-án egy sikeres támadást hajtottak végre a szervezet szerverei ellen. 

Az APA egy közleményt adott ki, amelyben arról tájékozatott, hogy október 30-án az informatikai csapata egy kibertámadást észlelt, és rögtön elkezdte végrehajtani az ilyen esetekben alkalmazandó incidensreagálási tevékenységeket. Sajnos már későn sikerült közbe lépni, ugyanis a támadók ekkora már kompromittáltak egyes kiszolgálókat. Mindez pedig abban nyilvánult meg, hogy egyes rendszerek megbénultak a titkosítás következtében. Az informatikusok megkezdték az érintett rendszerek helyreállítását, amit biztonsági mentésekből végeznek. 

Az APA egyelőre csak annyit közölt, hogy az incidens kivizsgálása jelenleg belső és külső szakértők bevonásával zajlik. Amíg ezek le nem zárulnak addig további információkkal nem tud szolgálni. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik zsarolóvírus jutott szerephez a támadásban, illetve, hogy az elkövetőknek sikerült-e bizalmas adatokat kiszivárogtatniuk.

Idén az American Airlines pilótáira és alkalmazottjaira igencsak rájár a rúd, hiszen a légitársaság júniusban közölte, hogy egy áprilisi (partnercéget érintő) kiberbiztonsági incidens következtében egyes személyes adataik illetéktelen kezekbe kerültek. 
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség