Szigorodnak a kiberbiztosítások

​A kiberbiztosítások általában jelentős részben fedezik a zsarolóvírus alapú támadások miatt bekövetkező károkat, de a biztosítók részéről fokozódnak az elvárások.
 

A Sophos State of Ransomware 2022 című tanulmányának célja, hogy rávilágítson azon fenyegetettségekre, valamint azok hatásaira, amelyek zsarolóvírusokra vezethetők vissza. Az alapjául szolgáló globális felmérés szerint 2021-ben a ransomware támadások utáni átlagos helyreállítási költség 1,4 millió dollár volt, és a helyreállítás átlagosan egy hónapot vett igénybe minden egyes incidenst követően. A megkérdezett szervezetek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy a támadás hatással volt a működési képességére, és az áldozatok 86 százaléka számolt be forgalom-, valamint bevételkiesésről. (Ez az arány a magyar vállalatok körében 97 százalékra adódott.)
 
A felmérés tanúsága szerint a közepes méretű szervezetek 83 százalékának volt kiberbiztosítása, amely legalább pénzügyileg kisegítette őket a bajból. Az esetek 98 százalékában a biztosítók kifizették a felmerülő költségek egy részét vagy egészét, és az összes eset 40 százalékában állták a váltságdíj-kifizetést. Magyarország nem sokkal marad a globális átlag alatt: 100-ból 92 esetben fizetett a biztosító.
 
A kiberbiztosítással rendelkezők 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban megváltozott a biztosítással kapcsolatos tapasztalata - fokozódtak a kiberbiztonsági intézkedések iránti elvárások, komplexebbé vagy drágábbá váltak a kötvények, miközben kevesebb szervezet kínál biztosítási védelmet.
 

"A támadók egyre magasabb váltságdíjak iránti mohósága áll szemben a kiberbiztosítási piac mind szigorúbbá válásával. A biztosítók egyre inkább csökkenteni kívánják a zsarolóvírusok kockázatát, és az azoknak való kiszolgáltatottságot"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség