Sürgősen frissíteni kell a Drupalt

Biztonsági kutatók a Drupal weboldalak üzemeltetőit arra buzdítják, hogy mihamarabb frissítsék a rendszereiket, mert egy súlyos sebezhetőségre derült fény.
 

A Drupal kedvelt célpontja a kiberbűnözőknek. Egy széles körben elterjedt tartalomkezelőről van szó, amelynek hibáit több esetben automatizáltan lehet kihasználni. Az év elején például a CVE-2019-6340 azonosítójú sérülékenység okozott sok bonyodalmat, amin keresztül elsősorban kriptopénz bányászatra alkalmas összetevőket terjesztettek a csalók.
 
A napokban feltárt biztonsági résnek is hasonlóan súlyos következményei lehetnek, hiszen bizonyos körülmények között a weboldalak feletti teljes irányítás átvételére adhat lehetőséget. A távolról, minimális felhasználói közreműködéssel kihasználható sérülékenység alapértelmezett, illetve gyakorta alkalmazott konfigurációs beállítások mellett is veszélyt jelent.
 
A sebezhetőséget a Workspaces modul tartalmazza. Az eddigi vizsgálatok szerint kizárólag a Drupal 8.7.4-es verziója sebezhető, legalábbis akkor, ha a Workspaces engedélyezett. Ezért a kockázatok csökkentésére két lehetőség kínálkozik. Vagy a 8.7.5-ös verzióra kell frissíteni a Drupalt, vagy ameddig ezt nem sikerült megtenni, addig a Workspaces modul lehetőségek szerinti inaktiválásával is bezárhatóvá válhat a kiskapu.
 
Biztonsági szakértők attól tartanak, hogy a biztonsági rés napvilágra kerülését követően a kiberbűnözők hamar fognak reagálni, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy minél több weboldalt tudjanak térdre kényszeríteni a mostani hiba kihasználásával.
 
További információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    A Notepad++ fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    A Trend Micro biztonsági frissítést adott ki a Deep Security Manager, valamint a Vulnerability Protection megoldásaihoz.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Gartner: az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelemben

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben.

Postai csomagok segítségével támadhatnak a hackerek

Az IBM szakértői egy olyan olcsó és kis méretű eszközt állítottak össze, amely a vállalat vagy házunk környékén kémkedhet adatokra.

hirdetés
Közösség
1