Sürgősen frissíteni kell a Drupalt

Biztonsági kutatók a Drupal weboldalak üzemeltetőit arra buzdítják, hogy mihamarabb frissítsék a rendszereiket, mert egy súlyos sebezhetőségre derült fény.
 

A Drupal kedvelt célpontja a kiberbűnözőknek. Egy széles körben elterjedt tartalomkezelőről van szó, amelynek hibáit több esetben automatizáltan lehet kihasználni. Az év elején például a CVE-2019-6340 azonosítójú sérülékenység okozott sok bonyodalmat, amin keresztül elsősorban kriptopénz bányászatra alkalmas összetevőket terjesztettek a csalók.
 
A napokban feltárt biztonsági résnek is hasonlóan súlyos következményei lehetnek, hiszen bizonyos körülmények között a weboldalak feletti teljes irányítás átvételére adhat lehetőséget. A távolról, minimális felhasználói közreműködéssel kihasználható sérülékenység alapértelmezett, illetve gyakorta alkalmazott konfigurációs beállítások mellett is veszélyt jelent.
 
A sebezhetőséget a Workspaces modul tartalmazza. Az eddigi vizsgálatok szerint kizárólag a Drupal 8.7.4-es verziója sebezhető, legalábbis akkor, ha a Workspaces engedélyezett. Ezért a kockázatok csökkentésére két lehetőség kínálkozik. Vagy a 8.7.5-ös verzióra kell frissíteni a Drupalt, vagy ameddig ezt nem sikerült megtenni, addig a Workspaces modul lehetőségek szerinti inaktiválásával is bezárhatóvá válhat a kiskapu.
 
Biztonsági szakértők attól tartanak, hogy a biztonsági rés napvilágra kerülését követően a kiberbűnözők hamar fognak reagálni, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy minél több weboldalt tudjanak térdre kényszeríteni a mostani hiba kihasználásával.
 
További információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1