Sunyi visszaélések történhetnek a Chrome böngészőben

Nem más, mint a Google alelnöke figyelmeztetett arra, hogy a Chrome böngésző kapcsán egyre több visszaélés merül fel. Jó hír, hogy a problémák egy része néhány kattintással kezelhető.
 

A Google Chrome széles körű elterjedésével párhuzamosan a kiberbűnözés is felfigyelt a böngészőre, és annak képességeit igyekszik a saját javára fordítani. A legtöbb aggodalmat az alkalmazáshoz letölthető bővítmények szokták kiváltani, amelyek különféle adatbiztonsági problémákhoz, például a felhasználók böngészési szokásainak kémleléséhez járulhatnak hozzá. Éppen a múlt hónap közepén kellett a Google-nek blokkolnia két olyan kiegészítőt a Chrome internetes áruházában, amelyek kártékony programok terjesztésében játszottak szerepet.

Alattomosan megváltozó beállítások

A bővítményekkel kapcsolatban felmerülő kockázatok mellett egyéb nemkívánatos események is történhetnek a Chrome-mal. Ezek többnyire a beállítások manipulálásában nyilvánulnak meg. Hasonlóan a többi böngészőhöz, a Google szoftverének esetében is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a csalók megváltoztatják a kezdőoldalakat, illetve a keresésekhez tartozó paramétereket, és ezzel próbálják különböző weboldalakra vezetni a felhasználókat. A Google e manipulációk ellen először októberben tett egy fontos lépést, amikor kiadta a Chrome azon verzióját, amely támogatta a gyári, alapértelmezett beállítások könnyű és gyors helyreállítását. Ugyan ez a módszer egy reaktív megoldás, azaz a károk megelőzősében nem segít, de legalább a helyreállítást megkönnyíti. Sajnos azonban mivel a problémákat nem sikerült gyökerestől megszüntetni, ezért azok még mindig sok kellemetlenséget okoznak.

A Chrome beállításainak manipulálásával kapcsolatban immár Linus Upson, a Google fejlesztési alelnöke is felszólalt, és igyekezett rávilágítani a nehézségekre, illetve a kockázatcsökkentési lehetőségekre. A szakember nem véletlenül szólalt fel, mivel továbbra is a beállításokkal való visszaélések miatt érkezik a legtöbb felhasználói panasz.


Upson szerint, amikor valaki megpróbál letölteni egy ingyenes képernyővédőt, egy játékot vagy bármi mást, majd később észreveszi, hogy a játékkal együtt egy kártékony program is érkezett a gépére, ami megpróbálja módosítani a böngésző beállításait, akkor az korántsem egy egyedi eset. Annak érdekében, hogy a beállításokat könnyebben lehessen felügyelni, illetve kontrollálni, októberben bevezették a "Böngészőbeállítások visszaállítása" opciót. Ez azonban még nem bizonyult elégségesnek, ezért az újabb szoftververziók még egy lehetőséggel bővültek.

A Chrome esetenként megjeleníthet egy kis dialógusablakot, amelyben közli a felhasználóval, hogy a beállítások a tudta nélkül, a háttérben megváltozhattak, ezért javasolt az alapértelmezett értékek visszaállítása.


Forrás: Google

Ezen az ablakon megtalálható egy nyomógomb, melynek segítségével rögtön elvégezhető a helyreállítási művelet. Noha e módszerrel a Chrome megpróbál elébe menni az észrevétlen manipulációknak, azért ez sem jelent teljes körű védelmet. Upson is hangsúlyozta, hogy egy ilyen visszaállítást követően többször érdemes ellenőrizni a beállításokat, mert vannak olyan károkozók, amelyek a számítógépeken makacsul futnak, és rendszeresen a saját kényük-kedvük szerint változtatják meg az egyes paramétereket. Amennyiben ez történik, akkor mindenképpen célszerű alaposabban is szemügyre venni az adott rendszeren futó programokat, folyamatokat, és egy teljes víruskeresést elvégezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1