Súlyos hiba volt a Trend Micro jelszókezelőjében

​A Trend Micro jelszókezelője egy veszélyes biztonsági hibát tartalmazott. A biztonsági szoftver emiatt vírustámadásokhoz is hozzájárulhatott volna.
 

A biztonsági kutatók a védelmi alkalmazásokat sem kímélik a vizsgálataik során. Nyilván jó okkal keresik ezen szoftverekben is a hibákat, már csak azért is mert széles körben használt programokról van szó, amelyek sok esetben magas jogosultsági szinten működnek Ezáltal egy esetleges biztonsági rés kihasználásával nagyobb károkat lehet előidézni, mint egy normál szoftver sebezhetőségével.

Peleg Hadar, a SafeBreach szakértője a Trend Micro Password Manager alkalmazás kapcsán derített fényt egy súlyos sérülékenységre. Ez a szoftver önálló programként is elérhető, de emellett szerves részét képezi a vállalat Premium és Maximum Security 2019 megoldásainak. A sebezhetőség pedig mindegyik esetben kockázatot jelent. 

Hadar azt vette észre, hogy a szóban forgó alkalmazáshoz tartozó Trend Micro Password Manager Central Control Service (PwmSvc.exe) szolgáltatás valamilyen rejtélyes oknál fogva az indításakor egy olyan tmtap.dll fájlt keres a számítógépen, ami nem is létezik. Ráadásul mindezt nem kizárólag a rendszerkönyvtárak esetében teszi meg, hanem minden olyan mappában, amelyek a PATH környezeti változóban szerepelnek. Amikor Hadar erre rájött, akkor nem volt más teendője, mint egy megfelelő mappába (nála ez a c:/python27 volt) bemásolni egy tetszőleges tartalmú, tmtap.dll nevű fájlt. Ezt a Trend Micro alkalmazása be is töltötte az indulásakor. Ekkor pedig az is világossá vált, hogy a biztonsági szoftver a DLL-fájlok digitális aláírását sem követeli meg, anélkül is betölti azokat. 

A DLL-kezelési hiba azért is problémás, mert a Password Manager SYSTEM jogosultsági szinten fut, azaz kiemelt jogosultságokkal. A vírusírók pedig elérhetik azt, hogy a kártékony kódjaik egy megbízható folyamat mögül, izmos jogosultságokkal kerüljenek be a memóriába. 

A Trend Micro a biztonsági hibát már javította. A frissítés (5.0.0.1058-ös verzió) jó esetben már rákerült az érintett számítógépekre az automatikus frissítési funkciók segítségével, de a legújabb kiadások a cég weboldalairól is beszerezhetők. (A mostani hibajavítások egy másik, hasonló sebezhetőséget is megszüntetnek az alkalmazásban.)
Vélemények
 
  1. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

  2. 4

    A Microsoft egy nulladik napi sérülékenységről számolt be az Internet Explorer kapcsán.

  3. 1

    A Coonrac trójai kizárólag addig van jelen egy fertőzött számítógépen, amíg arról a terjesztői számára fontos adatokat ki nem szivárogtatja.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1