Súlyos hiba miatt kell frissíteni a Samsung mobilokat

​A Samsung okostelefonok tulajdonosainak egy súlyos biztonsági hiba miatt célszerű meggyőződniük a készülékük naprakész állapotáról.
 

Az okostelefonok sebezhetőségeinek kihasználására törekvő kiberbűnözők egy percig sem haboznak akkor, amikor egy új biztonsági résre derül fény. Márpedig sajnos az elmúlt hetekben egy olyan súlyos sérülékenység látott napvilágot, amelyhez már minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy támadások alapjául szolgáljon. Sőt a hiba kihasználása már el is kezdődött bizonyos körökben.
 
A Samsung mobilokat érintő sebezhetőségre a Google kutatói lettek figyelmesek. A felfedezésükről tájékoztatták a gyártót, amely a CVE-2023-21492 jelzésű biztonsági rést egy frissítés kiadásával orvosolta a májusi hibajavításainak keretében. Azóta kiderült, hogy egy olyan rendellenességről van szó, amely az ASLR (Address space layout randomization) védelem megkerülésére ad módot, és ezáltal jogosulatlan műveletvégrehajtáshoz járulhat hozzá. A kockázatokat fokozza, hogy a sebezhetőség egyéb biztonsági hibákkal történő visszaéléseket is elősegíthet.
 
A Google a sebezhetőség kapcsán további kutatást végzett, amelynek során megállapította, hogy a hibát az egyik kereskedelmi kémprogramokat fejlesztő cég akár már 2021 óta ismerhette, és kiaknázhatta az abban rejlő lehetőségeket.
 
A Samsung tájékoztatása szerint a sérülékenységet az Android 11, 12, illetve a 13 verziójú operációs rendszert futtató okostelefonok, táblagépek tartalmazzák. Ezek frissítésével azonban a hiba méregfoga könnyedén kihúzhatóvá válhat.
 
A biztonsági rés veszélyesége miatt a CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security) is figyelmeztetést adott ki, és az amerikai kormányzati ügynökségek számára június 9-ig adott határidőt a frissítés telepítésére.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség