Súlyos biztonsági rés található a WinRAR-ban

​A WinRAR kapcsán egy meglehetősen aggasztó biztonsági résre derült fény, amely a vírusterjesztők dolgát is megkönnyítheti.
 

A WinRAR felhasználóinak száma mára meghaladhatja az 500 milliót. Vagyis egy nagyon széles körben használt szoftverről van szó, amely közbe-közbe a támadók érdeklődését is felkelti. Nem véletlen, hogy a Zerodium biztonsági cég akár 80 ezer dollárt is hajlandó fizetni egy-egy olyan biztonsági résért, amely jogosulatlan távoli kódfuttatásra is lehetőséget adhat a WinRAR kapcsán. Ennek ellenére szerencsére viszonylag ritkán derül fény sebezhetőségre az alkalmazásban. A napokban azonban a Check Point kutatói egy meglehetősen veszélyes sérülékenységre akadtak.
 
A szakemberek szerint a biztonsági hiba az alkalmazás azon összetevőjét érinti, amely az ACE fájlok kezeléséért felelős. Jelesül az unacev2.dll állománnyal összefüggésben merült fel probléma. Érdekesség, hogy ez az összetevő 2005 óta nem frissült.
 
A sebezhetőséget speciálisan összeállított ACE-fájlokkal lehet kihasználni. Amikor a felhasználó a WinRAR segítségével megnyit egy ilyen állományt, és azt kitömöríti, akkor hiába adja meg a célmappát, a szoftver mindenképpen abba a könyvtárba bontja ki a fájlt, amit a támadó előzőleg megadott. Ezáltal az elkövető elérheti például azt, hogy egy ártalmas kód bekerüljön az Indítópultba, majd a Windows következő indításakor automatikusan betöltődjön.
 
A WinRAR fejlesztői a WinRAR 5.70 Beta 1 kiadással igyekeztek csökkenteni a kockázatokat. Nemes egyszerűséggel úgy döntöttek, hogy megszüntetik az ACE-támogatást.
Vélemények
 
  1. 3

    A PHP kapcsán egy közepes veszélyességű sebezhetőségre derült fény.

  2. 2

    Az OpenSSH fejlesztői biztonsági hibajavítást tettek elérhetővé.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1