Súlyos biztonsági rés található a WinRAR-ban

​A WinRAR kapcsán egy meglehetősen aggasztó biztonsági résre derült fény, amely a vírusterjesztők dolgát is megkönnyítheti.
 

A WinRAR felhasználóinak száma mára meghaladhatja az 500 milliót. Vagyis egy nagyon széles körben használt szoftverről van szó, amely közbe-közbe a támadók érdeklődését is felkelti. Nem véletlen, hogy a Zerodium biztonsági cég akár 80 ezer dollárt is hajlandó fizetni egy-egy olyan biztonsági résért, amely jogosulatlan távoli kódfuttatásra is lehetőséget adhat a WinRAR kapcsán. Ennek ellenére szerencsére viszonylag ritkán derül fény sebezhetőségre az alkalmazásban. A napokban azonban a Check Point kutatói egy meglehetősen veszélyes sérülékenységre akadtak.
 
A szakemberek szerint a biztonsági hiba az alkalmazás azon összetevőjét érinti, amely az ACE fájlok kezeléséért felelős. Jelesül az unacev2.dll állománnyal összefüggésben merült fel probléma. Érdekesség, hogy ez az összetevő 2005 óta nem frissült.
 
A sebezhetőséget speciálisan összeállított ACE-fájlokkal lehet kihasználni. Amikor a felhasználó a WinRAR segítségével megnyit egy ilyen állományt, és azt kitömöríti, akkor hiába adja meg a célmappát, a szoftver mindenképpen abba a könyvtárba bontja ki a fájlt, amit a támadó előzőleg megadott. Ezáltal az elkövető elérheti például azt, hogy egy ártalmas kód bekerüljön az Indítópultba, majd a Windows következő indításakor automatikusan betöltődjön.
 
A WinRAR fejlesztői a WinRAR 5.70 Beta 1 kiadással igyekeztek csökkenteni a kockázatokat. Nemes egyszerűséggel úgy döntöttek, hogy megszüntetik az ACE-támogatást.
Vélemények
 
  1. 3

    A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1