Stratégiát vált a Nemty zsarolóvírus

A Nemty zsarolóvírus mögött álló kiberbűnözők úgy döntöttek, hogy ezentúl nem kínálják szolgáltatásként a szerzeményüket a netes feketepiacon. Ettől azonban még veszélyesebbé válhat a kártékony program.
 

A fájlokat titkosító Nemty zsarolóprogram már eddig is számtalanszor hívta fel magára a figyelmet, és került a biztonsági hírek élére. A károkozó világszerte pusztított, de leginkább arról híresült el, hogy szolgáltatás formájában is elérhetővé vált. Azaz a terjesztői nem kizárólag olyan módon igyekeztek anyagi haszonra szert tenni a szerzeményükből, hogy azzal saját maguk számítógépeket fertőztek, majd zsarolták a felhasználókat, hanem egyéb bevétel után is néztek. RaaS (Ransomware-as-a-Service) szolgáltatásként tették elérhetővé a kártevőjüket. Az "előfizetők" pedig nem kizárólag a Nemtyhez jutottak hozzá, hanem még támogatást is kaptak a károkozásokhoz. A befolyó pénzből nyilván a vírusírók is részesedtek: egyes hírek szerint eseténként 30 százalékot kaptak az áldozatoktól kizsarolt összegekből.
 
Vitali Kremez biztonsági kutató hosszabb ideje követi nyomon a Nemty terjedését. Legutóbbi információi szerint az internetes alvilág berkein belül a Nemty mögött lévő kibercsoport bejelentette, hogy megszünteti az RaaS-szolgáltatását. Ez alapvetően jó hír, de sajnos egyúttal az is kiderült, hogy ettől a csoport még nem hagy fel a tevékenységével. Ezentúl saját kezűleg hajt végre támadásokat. Vagyis sokkal célzottabbá válhat a Nemty terjedése, ami az ellene folytatott védekezést tovább nehezítheti. Ettől kezdve ugyanis a kártevő akár támadásonként más-más "testet" ölthet.
 
További kérdés, hogy mi lesz azokkal az áldozatokkal, akiknek a számítógépe a Nemty valamely eddigi variánsával fertőződött meg. Amennyiben ugyanis a kibercsoport visszavonulót fúj, akkor a dekódoláshoz szükséges privát kulcsok többé nem lesznek elérhetők, így hiába fizet bárki is - ami persze nem javasolt -, akkor sem fogja tudni helyreállítani a kártevő által titkosított állományait.
 
Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a Nemty készítői követik számos elődjük példáját, és a kártékony szolgáltatásuk megszüntetésekor elérhetővé teszik a dekódoló kulcsokat. Erre már volt példa egyebek mellett a TeslaCrypt, a FilesLocker és a BTCWare károkozók esetében is. Ha ez történne, akkor rövid időn belül akár ingyenes segédprogramokkal lehetne helyreállítani a Nemty által okozott károk legalább egy részét.
 
Van másik?
 
Érdekes kérdéseket vet fel, hogy a nemrégen szélesebb körben terjedésnek indult Nefilim zsarolóprogrammal mi a helyzet. Ez ugyanis a Nemty 2.5-ös verziójának forráskódjára épül, de nem lehet tudni, hogy ezt a Nemty csoport készítette, vagy esetleg egy másik kiberbanda van a háttérben. Egyelőre annyit tudni, hogy a Nefilim készítői jelezték, hogy a koronavírus járványra való tekintettel nem támadnak egészségügyi, nonprofit és oktatási intézményeket. Egyúttal közölték, hogy ha egy ilyen szervezet mégis megfertőződik, akkor ingyenesen biztosítják a helyreállításhoz szükséges információkat. Ez azonban nem vigasz a cégek, felhasználók számára, így a védekezésre továbbra is nagy hangsúlyt kell helyezni.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

  2. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség