Sokasodnak a DNS-alapú támadások

Kritikus szintre emelkedett a cégek elleni DNS-alapú támadások száma. Az idei adatok szerint a vállalatok 90 százaléka tapasztalt ilyen típusú fenyegetést.
 

Öt évvel ezelőtt a szervezetek 76 százalékát érte DNS-alapú támadás. Ezzel szemben idén már tízből kilenc vállalkozás tapasztalt ilyen fenyegetést - hívta fel a figyelmet a Heimdal Security. Ennek egyik magyarázata a pandémia, amelynek hatására sokan távmunkában, gyakran nem kielégítő IT-védelem mellett dolgoznak.
 
A támadók célja leggyakrabban az, hogy a felhasználót böngészés közben vagy egy levélben található linkre való kattintás után egy általuk létrehozott és felügyelt webszerverre irányítsák. Ha a gyanútlan alkalmazott egy ilyen oldalra kerül, akkor onnantól kezdve a támadók rosszindulatú kódokat is lefuttathatnak a célkeresztbe állított gépen. Ennek segítségével pedig belépési adatokat, dokumentumokat, adatbázisokat lophatnak.
 
A legtöbb DNS-alapú támadás Kínában és az Egyesült Államokban tapasztalható, míg Európában a legnagyobb problémát Hollandiában, Németországban és Franciaországban okozzák.
 
Védekezési lehetőségek
 
A DNS-alapú támadások ellen fellépni képes védelmi megoldások még azelőtt tudják blokkolni e kártékony weboldalak letöltését, mielőtt azok megjelennének a felhasználó webböngészőjében. A szofisztikáltabb megoldások pedig közlik a felhasználóval, hogy mi is történt, és miért nem tudja megtekinteni az adott weboldalt.
 
"Bármennyire is fontos az ilyen megoldások használata, az alkalmazottak, felhasználók edukációja elengedhetetlen. Erre fektet különös hangsúlyt októberben az Európai Kiberhónap kampánya is, amely a 'Think before you click' (Gondolkodj, mielőtt kattintasz!) jelmondatot tűzte zászlajára" - hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Maxvalor ügyvezető igazgatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség