Sokan fizetnek a netes zsarolóknak

A zsarolóvírusok akkor is komoly károkat okoznak, ha végül sikerül helyreállítani a fájlokat, adatokat.
 

A Sophos felmérése szerint a szervezetek körülbelül fele tapasztalt jelentős zsarolóvírus támadást az elmúlt 12 hónapban. A támadások 73 százaléka vezetett ahhoz, hogy az áldozatoknál fájlok, adatok váltak használhatatlanná nemkívánatos titkosítás következtében.
 
Globális szinten a média, a szabadidős és a szórakoztató céllal működő cégekre jelentettek leggyakrabban veszélyt a ransomware programok. Mindeközben az állami szektor volt a legkevésbé érintett.
 
Noha a biztonsági cégek, szakértők rendszeresen hangoztatják, hogy nem célszerű kifizetni a zsarolók által követelt váltságdíjat, a felmérés mégis azt mutatja, hogy a szervezetek 27 százaléka fizetett a csalóknak. A megkérdezett IT menedzserek több mint fele volt képes visszaállítani az adatait biztonsági mentésekből anélkül, hogy teljesítette volna a követeléseket.
 

"A szervezetek rendkívüli nyomás alatt vannak, hogy kifizessék a váltságdíjat. Első ránézésre ez hatékony módszernek tűnhet az adatok visszaszerzésére, azonban ez csak látszólagos. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a váltságdíj kifizetése keveset változtat a helyreállítás terhén az időt és a költségeket tekintve"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1