Sokan fizetnek a netes zsarolóknak

A zsarolóvírusok akkor is komoly károkat okoznak, ha végül sikerül helyreállítani a fájlokat, adatokat.
 

A Sophos felmérése szerint a szervezetek körülbelül fele tapasztalt jelentős zsarolóvírus támadást az elmúlt 12 hónapban. A támadások 73 százaléka vezetett ahhoz, hogy az áldozatoknál fájlok, adatok váltak használhatatlanná nemkívánatos titkosítás következtében.
 
Globális szinten a média, a szabadidős és a szórakoztató céllal működő cégekre jelentettek leggyakrabban veszélyt a ransomware programok. Mindeközben az állami szektor volt a legkevésbé érintett.
 
Noha a biztonsági cégek, szakértők rendszeresen hangoztatják, hogy nem célszerű kifizetni a zsarolók által követelt váltságdíjat, a felmérés mégis azt mutatja, hogy a szervezetek 27 százaléka fizetett a csalóknak. A megkérdezett IT menedzserek több mint fele volt képes visszaállítani az adatait biztonsági mentésekből anélkül, hogy teljesítette volna a követeléseket.
 

"A szervezetek rendkívüli nyomás alatt vannak, hogy kifizessék a váltságdíjat. Első ránézésre ez hatékony módszernek tűnhet az adatok visszaszerzésére, azonban ez csak látszólagos. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a váltságdíj kifizetése keveset változtat a helyreállítás terhén az időt és a költségeket tekintve"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos kutatója.
Vélemények
 
  1. 4

    A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

  2. 4

    A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség