Segítség az online zaklatás felismeréséhez

​Nem könnyű felismerni és kezelni a gyerekeket érő online zaklatási kísérleteket. Ugyanakkor megfelelő tudatossággal jelentősen csökkenthetők a kockázatok.
 

A zaklatás, vagyis a "bullying" egy személy vagy csoport ismételt, szándékos bántalmazását jelenti egy másik személy vagy csoport által. Ennek megakadályozása mindig is bonyolult feladat volt, mivel nem könnyű időben felismerni a jeleket, és sok esetben névtelenül történik. Az okostelefonok megjelenése óta pedig még nagyobb kihívássá vált, hiszen minden eddiginél könnyebb lett hamis profilok mögé bújva zaklatni másokat. Míg korábban a bántalmazás leginkább az iskolában töltött időszakra korlátozódott, az azonnali üzenetküldés és a közösségi hálózatok világában már minden percben kockázatot hordoz.
 
Jelenteni kell
 
A zaklatás nem olyan probléma, amelyet a gyerekek egyénileg meg tudnak oldani, ezért létfontosságú, hogy együttműködőek legyünk. A való világban történő zaklatással ellentétben az internetes zaklatás bárhol és bármikor megtörténhet telefonokon, számítógépeken és játékkonzolokon keresztül. Célpontjai tehetetlennek érezhetik magukat, mintha nem lenne semmilyen mód a megállítására - pedig ez nem így van. A legtöbb közösségi média platformon lehet jelenteni a problémás tartalmakat, eseményeket, legyen szó akár a beleegyezés nélkül megosztott fotókról, rosszindulatú pletykákról vagy barátságtalan megjegyzésekről.
 
Figyelmeztető jelek
 
Fontos, hogy a szülők és a tanárok megismerjék, hogyan kell kiszúrni az árulkodó jeleket. Nem könnyű megkülönböztetni a gyakori tinédzser problémákat az internetes zaklatásra utaló viselkedéstől, de azért vannak jelek:
 • Látható fizikai változások
 • Hirtelen hangulatváltozások vagy a normális tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
 • Betegség színlelése az iskola elkerülése érdekében
 • Közösségi profilok törlése
 • Szokatlan mértékű szociális visszahúzódás
 • Folyamatosan "elvesző" vagy megrongált tárgyak
 
Ha felmerül a gyanúja zaklatásnak, akkor érdemes beszélgetni a gyermekkel, és megkérdezni tőle, hogy történt-e bármilyen negatív, bántó dolog vele az interneten vagy a való életben. Fontos biztosítanunk őt arról, hogy velünk ítélkezés nélkül oszthatja meg a tapasztalatait, és azért vagyunk ott, hogy segítsünk. Miután kiderül, hogy mi a probléma, biztosítsuk arról, hogy velünk bátran megoszthatja a részleteket, ezután pedig megtehetjük a megoldás felé vezető lépéseket.
 
Az első lépés annak bemutatása, hogyan kell kezelni a digitális zaklatást, például a közösségi hálózatok és az online platformok által biztosított blokkolási és jelentési funkciók használatával. Hívjuk fel a gyermekünk figyelmét, hogy az ilyen típusú üzenetekre nem szabad reagálni, de kitörölni sem - készítsünk mentéseket, képernyőképeket, hogy bizonyítani lehessen a zaklatás tényét. Magyarázzuk el, hogy miért nem szabad olyan felhasználókkal beszélgetni, akiket nem ismerünk a való életben.
 
Ha úgy gondoljuk, hogy a gyermekünket zaklatják, de ő ezt elhallgatja, akkor beszélgessünk vele a témáról úgy, mintha az egy barátunkkal történt volna meg. Így azt az érzést keltjük benne, hogy nincs egyedül a problémával, és könnyebben fog beszélni a saját tapasztalatairól. A történetben ne felejtsük el bemutatni azt sem, hogy hogyan oldódott meg a barátunk problémája. Ez azt érezteti, hogy értjük, miről van szó, és tudunk segíteni.
 
Az ESET szakemberei különböző korú gyerekek szüleinek összeállítottak néhány tanácsot:
 
10 éves korig
 • Legyünk vele az első lépéseknél, melyeket a digitális világban tesz.
 • Szabályozzuk az interneten töltött idő mennyiségét.
 • Mutassunk számára jó példát.
 
14 éves korig
 • Tanítsuk meg, hogy ne osszon meg olyan információkat, adatokat, melyek alapján beazonosíthatóvá válik.
 • Ha asztali gépe van, igyekezzünk közös térben elhelyezni azt, ne a hálószobájában.
 • Bátorítsuk nyitottságra, biztosítsuk arról, hogy szabadon kérdezhet tőlünk.
 
18 éves korig
 • Hívjuk fel a figyelmét, hogy a szexuális tartalmú képüzenetek könnyen önálló életre kelhetnek az interneten, és később zsarolásra, zaklatásra is felhasználhatók.
 • Ha bántják, zaklatják, tudjon róla, hogy hozzánk bármikor fordulhat.
 • Készítsük fel az internetes vásárlásra, mutassuk meg, hogy mire kell figyelnie, és amíg ez nem történik meg, mindenképp tartsuk felügyelet alatt az online vásárlásait.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 2. 3

  A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség