Routereket fertőz az AcidPour vírus

​Az AcidPour routereken, modemeken, de akár hálózati adattárolókon is komoly károkat képes okozni.
 

Noha a vírusírók többsége még mindig a Windows alapú rendszerekre koncentrál, azért akadnak olyanok is, akik más platformok felé kacsintgatnak. A zsarolóvírusok frontján például egyre több a Linux/VMware kompatibilis szerzemény, amelyek szintén komoly károkozásokhoz vezethetnek. És akkor még nem is említettük a rengeteg androidos kártevőt, és persze a néha-néha felbukkanó macOS és iOS támogatással rendelkező károkozókat. Mindezek mellett közbe-közbe olyan különlegesebb vírusok is felbukkannak, amelyek ugyan viszonylag szűkebb körben képesek fertőzni, mégis komoly fennakadásokat okozhatnak. 

Tom Hegel, a SentinelLabs biztonsági kutatója is egy ilyen érdekes kártevőre lett figyelmes, amely az AcidPour nevet viseli. Ennek mélyreható elemzésekor a szakember arra jött rá, hogy a károkozó nagy valószínűséggel a korábbról már ismert, AcidRain nevű ártalmas program leszármazottja. A forráskódjuk körülbelül 30 százalékos egyezőséget mutat, így feltételezhető, hogy egy jelentősen továbbfejlesztett változat felbukkanásáról van szó. 

Az AcidPour - az elődjéhez hasonlóan - olyan hálózati eszközök fertőzésére alkalmas, mint például a routerek és a modemek. Ugyanakkor már vannak olyan funkciói is, amikkel az LVM-et (Logical Volume Management) használó hálózati adattárolók (NAS-ok) esetében is fennakadásokat okozhat. Alapvetően a működésének az a feltétele, hogy a célkeresztbe állított rendszeren valamilyen x86-os Linux fusson. 

Az AcidPournak jelenleg egyetlen célja van, ami nem más, mint hogy a fertőzött eszközöket fájlok törlésével megbénítsa. Mivel a routerek alapvető szerepet töltenek be a hálózatok működésében, ezért a kártékony program akár teljes IT-infrastruktúrák térdre kényszerítésére is alkalmas lehet. 

A SentinelLabs-nak egyelőre nincsenek információi arra vonatkozóan, hogy az AcidPour szerepet kapott-e már éles támadásokban, ezért a biztonsági közösségek segítségét kérte a károkozó nyomon követéséhez. 
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség