Routereket és NVR-eket ostromol egy botnet

​Egy újabb botnet mutat fokozott aktivitást, és próbál bevonni routereket, valamint NVR-eszközöket elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokba.
 

Ezúttal az Akamai biztonsági kutatói lettek figyelmesek arra, hogy egy kártékony hálózat meglehetősen szokatlan TCP-portok szkennelésébe kezdett. Teszi mindezt azért, hogy sebezhető készülékeket derítsen fel automatizált módon, majd ezeket az eszközöket különféle sérülékenységek kihasználásával a kártékony hálózat szerves részéve tegye.
 
A InfectedSlurs nevű botnet alapvetően nem egy teljesen új hálózat, hiszen már tavaly év végén is mutatott némi életjelet. Most azonban már jóval komolyabb intenzitással végzi a nemkívánatos tevékenységét. Alapvetően egy Mirai-alapú botnetről van szó, amelynek legfontosabb célja, hogy minél több és minél jelentősebb elosztott szolgáltatásmegtagadási támadást tudjon indítani különböző célpontok ellen. Lehetőséget ad SYN, UDP és HTTP GET flood típusú károkozások végrehajtására is.
 
Az Akamai szerint az InfectedSlurs számos sérülékenység kihasználására alkalmas, köztük nulladik napi sebezhetőségeket is képes a saját javára fordítani. A kutatók arra is rájöttek, hogy a botnet ezekben a napokban előszeretettel támad bizonyos típusú NVR-eket és routereket. A szakemberek ugyanakkor egyelőre nem kívánták elárulni, hogy mely gyártók megoldásairól van szó. Az Akamai SIRT (Security Intelligence Response Team) már értesítette az érintett gyártókat, amelyek ígéretet tettek arra, hogy néhány héten belül javítják a feltárt hibákat.
 
Mivel jelenleg kevés információ áll rendelkezésre az InfectedSlurs "új" célpontjairól, ezért ezúttal is az tanácsolható, hogy az NVR-ek lehetőleg ne legyenek közvetlenül elérhetők az internet felől. Emellett minden interneteléréssel rendelkező eszköz esetében gondoskodni kell a frissítések rendszeres telepítéséről. Az Akamai kutatói továbbá azt javasolták, hogy ha egy eszköz észrevehetően lelassul, túlterheltté válik, akkor annak újraindításával a problémák orvosolhatóvá válhatnak, legalábbis átmenetileg.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség