Rombolási céllal terjed az Azov vírus

​Az Azov zsarolóvírus ismert biztonsági szakemberek nevével él vissza, miközben értékes fájlokat tesz tönkre.
 

Az Azov az egyik legújabb zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz jelentős károkat. Az utóbbi napokban egyre intenzívebben terjed, elsősorban hamis szoftverek, illetve szoftvertörések révén. A terjedését jelentős mértékben felgyorsította, hogy a károkozó mögött álló - jelenleg ismeretlen kiberbanda - úgy döntött, hogy igénybe veszi a SmokeLoader nevű botnet szolgáltatásait, és azon keresztül próbálja minél több számítógépre feljuttatni a szerzeményét.
 
A SmokeLoader egy meglehetősen jól ismert botnet, amelyet alvilági körökben bérbe lehet venni, és egyebek mellett vírusterjesztési célokra felhasználni. Ez egyben sajnos azt is jelenti, hogy amikor az Azov felkerül egy rendszerre, akkor nagy valószínűséggel egyéb károkozók előtt is megnyílik az út. Ezért egy ilyen fertőzés alkalmával a fájltitkosítás mellett többek között az adatlopás kockázatával is számolni kell.
 
Az Azov önmagában egy viszonylag hagyományosnak mondható zsarolóvírus, hiszen az által kompromittált számítógépek adattárolóin (vagy akár hálózati erőforrásokon) minden számára írható fájlt letitkosít. A tönkretett állományok fájlnevét .azov kiterjesztéssel egészíti ki. A károkozása során kizárólag a .dll, az .exe és az .ini kiterjesztésű fájlokat hagyja érintetlenül, biztosítva ezzel, hogy a rendszer alapszinten működőképes maradjon.
 
Az Azov a rendszereken RESTORE_FILES.txt nevű állományokat is maga mögött hagy. Ezekkel tudatja a felhasználóval, hogy mi is történt, és egyebek mellett arra hivatkozik, hogy a nyugat nem tesz eleget az ukrajnai háború megszüntetése érdekében. Emellett a csalók jól ismert biztonsági szakemberek nevét, illetve Twitter csatornáit is emlegetik. Így például a fájlban megjelenik Hasherazade, Michael Gillespie és Vitali Kremez neve is.
 
A károkozó által titkosított fájlok jelenleg nem dekódolhatók, ráadásul a vírus által létrehozott fájlokban csalókkal történő kapcsolatfelvételi lehetőségekre utaló adatok sincsenek. Ebből az is következik, hogy az elkövetők jelenleg rombolási célokkal terjesztik az Azovot, és egyelőre nem törekednek közvetlen pénzszerzésre. Ettől azonban az áldozatok helyzete sajnos nem könnyebb.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

  2. 3

    A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség