Rengeteg bizalmas adat publikus a Google Csoportokban

A Google arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok Google csoport esetében érhetők el nyilvánosan érzékeny adatok. Az ok egyszerű: a nem megfelelő beállítás.
 
hirdetés
Az interneten számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek alkalmasak érzékeny adatok felkutatására. Nem feltétlenül kell mindjárt nagy hackerkedésekre gondolni, hiszen sok esetben maguk a felhasználók vagy az informatikai rendszerek, szolgáltatások üzemeltetői veszik túl lazán az adatbiztonságot, és könnyű prédává teszik a fontos adataikat. Ilyen helyzetre figyeltek fel a Kenna Security biztonsági kutatói, akik a Google Groups (Csoportok) révén kezelt, nyilvánosan is elérhető információk kapcsán végeztek alaposabb elemzéseket. Ezek során olyan meglepő eredményekre jutottak, amire a Google is reagált.
 
A biztonsági szakértők 2,5 millió domaint elemeztek, és végül 9600 olyan szervezetre akadtak, amelyek teljesen nyilvános elérést biztosítanak bizonyos érzékeny adataikhoz. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy az érintett vállalatok között olyanok is szerepelnek, amelyek a Fortune 500-ba tartoznak. Ezek mellett egyes pénzügyi intézmények, kórházak, egyetemek és médiavállalatok is rendelkeznek olyan Google Csoportokkal, amelyek publikusan mindenki számára elérhetők az interneten.
 
A Kenna Security szerint a szóban forgó csoportok esetében egyebek mellett pénzügyi adatok, jelszavak és bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok is napvilágot láttak a nem megfelelően szabályozott hozzáféréskezelés miatt. Noha a Google Csoportok létrehozásakor nem alapértelmezett beállításként tűnik fel a "nyilvános" megjelölés, ezek a szervezetek valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis teljesen publikussá tették az amúgy szenzitív csoportjaikat.
 
A probléma súlyát a Google is érzi, ezért figyelemfelhívó közleményt tett közzé, amelyben minden felhasználót, üzemeltetőt arra kért, hogy ellenőrizzék a biztonsági beállításokat a Csoportjaik esetében. Már csak azért is, mert most nem egy egyszerű frissítéssel befoltozható sérülékenységről van szó, hanem konfigurációs rendellenességről, amit a Csoportok adminisztrátorai, tulajdonosai tudnak orvosolni.
 
A Google a biztonsági lehetőségek helyes és optimális beállításához készített egy olyan leírást, amely segíthet biztonságosabbá tenni a Csoportokban kezelt tartalmakat.
Vélemények
 
  1. 3

    A Tenable SecurityCenter két sérülékenység miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    A PostgreSQL fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 3

    A Juniper Junos egy hálózatkezelési hiba miatt eshet támadások áldozatává.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1