Reklámok sodortak veszélybe Mac-gépeket

Egy online hirdetésekre épülő vírusterjesztő akció során kifejezetten Mac-számítógépek kerültek célkeresztbe.
 

A malvertising nem új jelenség. A lényege, hogy a vírusterjesztők online hirdetéseket használnak fel ahhoz, hogy terjesszék az ártalmas kódjaikat, programjaikat. Ezt többféle módon tehetik meg: kártékony weboldalakra mutató linkekkel vértezhetik fel a reklámjaikat, vagy akár közvetlenül azokba integrálhatják a nemkívánatos kódokat. Ez történt nemrégen, amikor a VeryMal névre keresztelt támadássorozat kezdetét vette.
 
Rövid, de tartalmas élet
 
A Confiant webbiztonsági cég szakemberei által kimutatott támadások január 11-én vették kezdetüket, és mindössze két nap leforgása alatt el is csendesültek. Ebben az időszakban azonban naponta átlagosan 5 millió alkalommal jelentek meg a problémás hirdetések. Könnyen elképzelhető, hogy ez az akció a támadók részéről egy teszt volt, és a későbbiekben még látunk majd hasonló támadásokat, akár még kifinomultabban kivitelezve.
 
A VeryMal kizárólag Mac-gépekre jelentett veszélyt. A működése során először hirdetéseken keresztül letöltődött egy kép (maga a reklám), amelyet egy JavaScript kód elkezdett feldolgozni. A képben szteganográfiai módszerekkel volt elrejtve az ártalmas kód. A JavaScript pedig ezt megkereste, és elkezdte "dekódolni". (A rejtett kód a képen egy kis fehér csík formájában volt látható, tehát különösebb feltűnést nem keltett.)


Forrás: Confiant
 
A problémás kód a képből történő kihámozását követően le is futott, és egy átirányítást hajtott végre a webböngészőben. Méghozzá egy olyan weboldalra, amelyen egy Adobe Flash Player frissítésnek álcázott program vált elérhetővé. Ha ezt a felhasználó letöltötte és elindította, akkor a Shlayer nevű reklámprogram került fel a számítógépére. Az pedig szorgosan végezte a dolgát, és nemkívánatos, bosszantó hirdetéseket jelenített meg, miközben lassította a rendszert.
 
A VeryMalhez tartozó kódot mostanra a legtöbb Mac-kompatibilis antivírus szoftver képes detektálni. Érdemes tehát Mac-en is figyelni a vírusvédelemre, még akkor is, ha sokkal kevesebb ilyen jellegű problémával kell szembenézni, mint a Windows-os környezetekben.
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1